Svakako se slažemo s njima jer se na popisu našla gregada, nezaobilazna peka, istarski fuži s tartufima, pašticada i mnogima omiljena viška pogača. Ako ste i vi pomalo zaboravili najbolje od hrvatske kuhinje, evo mali podsjetnik na jela koja je Tasting Table izdvojio!
Gregada
Gregada je zaštitni znak otoka Hvara, a radi se o nepretencioznom jelu u kojemu je najbitnije imati pto svježije sastojake. Bilo da pri ruci imate skupu ili jeftinu ribu, dok je god ona svježa, gregada ima potencijala biti najbolja ikad. Maslinovo ulje mora biti kvalitetno, bijelo vino također, a domaći krumpir samo poboljšava stvar. I zapamtite, tresite lonac u kojem se gregada kuha, nemojte ju miješati!
Vitalac
Ili poznatije, brački vitalac. Vitalac se priprema tako da se janjeće (ili kozleće) iznutrice nabodu na dugačak ražanj te se omotaju janjećom maramicom i učvrste crijevima. Tako pripremljene iznutrice se okreću lagano na vatri nekih sat, sat i pol.
Peka
Sve jednostavno ima bolji okus ako je pripremljeno ispod peke. Jela ispod peke su se u nas pripremala od davnina, a savršen spoj povrća, mesa i začinskog bilja čini omiljeno jelo mnogih. Sok od mesa je ono što peku čini odličnom, ali ispod peke se ne mora pripremati samo meso, tu je i hobotnica te morski plodovi.
Pašticada
Kad bi vas netko pitao koje je najpoznatije dalmatinsko jelo, vjerojatno bi vam prva na pamet pala dalmatinska pašticada. Ovo je zaista tradicija na tanjuru. Ovo poznato dalmatinsko jelo se priprema od goveđeg buta koji se prethodno ''našpika'' pancetom, češnjakom, povrćem... Pripremati se mora na masti i sa suhim smokvama, a kao prilog se poslužuju domaći njoki.
Istarski fuži s tartufima
Tartufi su zaštitni znak Istre, a najbolji način da doživite njihov puni okus je da ih pripremite s fužima. Neki od najboljih crnih i bijelih tartufa nalaze se upravo u Istri, a fuži su tradicionalna istarska tjestenina koja se priprema tako da se tijesto tanko razvalja, reže na rezance 3-4 cm široke koji se režu na robmove čiji se krajevi kasnije ovijaju jedan oko drugoga. Umijesto fuža se mogu korstiti i pljukanci.
Viška pogača
Kraljica otoka Visa je upravo viška pogača, miljenica punjena inćunima, maslinovim uljem i lukom, a mnogi od nas obožavaju i njenu ''sestru'', komišku pogaču, koja uz sve navedene sastojke sadrži i rajčicu. Mnoge se rasprave vode oko toga je li bolja viška ili komiška pogača, ali pravi zaljubljenici u Vis i Komižu neće o tome raspravljati već će jednostavno vraški uživati i u jednoj i u drugoj.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....