Chef Sat Bains, koji je ujedno i glavni u istoimenom restoranu u Nottinghamu izjavio je prije nekoliko dana kako u svom restoranu ne namjerava pripremati vegansku hranu kako prenosi Guardian.
Chef koji je poznat po britkom jeziku izjavio je kako želi pružiti gostima vrijednost za novac. Večera u njegovu restoranu stoji između 105 i 120 funti po osobi, a jako puno truda je uloženo u kreiranje samog menija. Bains je izjavio i kako on i njegov tim nisu stručnjaci u pripremi veganske hrane te se nikad nije opredijelio voditi veganski restoran.
"Gost točno zna što može dobiti kad dolazi u naš restoran. Primjerice, isto tako ja ne odlazim u veganski restoran naručiti odrezak."
Iako u samom restoranu polažu pažnju na goste s netolerancijama i alergijama na određene namirnice, Bains je izrazio nezadovoljstvo u podilaženju samom gostu.
"Više nismo jeli hranu. Spremali smo jela pokušavajući zadovoljiti sve potrebe pojedine osobe i umalo izgubili vlastiti stil zbog toga" pa nadodao "Ne možete ići na heavy metal koncert i očekivati klasičnu glazbu. Moj je posao i moj poslovni model raditi ono što želim, a odlučio sam da to nisu veganska jela, halal ili košer. "
Restoran Sat Bains postoji već više od 20 godina i jedno je od omiljenih mjesta kako lokalaca tako i turista, a u jednom danu prošle godine zaprimili su više od 600 zahtjeva za rezervaciju. Upitali smo naše chefove što misle o Bainsovom stavu te koja je njihova filozofija u služenju veganskih jela.
Matija Bregeš (glavni chef restorana Boškinac) - "Maksimalno sam fleksibilan glede veganskih i vegetarijanskih jela i mišljenja sam kako svi gosti trebaju dobiti vrhunsku uslugu. Također, takva jela nisu posebno otisnuta u jelovniku, ali na upit gostiju svaki od konobara zna koja vegetarijanska ili veganska jela imamo u ponudi pa su i ti gosti u mogućnosti uzeti dva ili tri a la carte jela ili pet do osam sljedova degustacijskog menija po izboru chefa. Svake godine osmislimo desetak vege jela koje prilagodimo trenutnom meniju i hrani koju te godine kuhamo. Svi konobari znaju što se može dobiti te mislim da smo odlično organizirani što se toga tiče pa nam to i ne otežava posao ni u najvećoj gužvi. Isto tako mislim da svatko ima pravo na svoj izbor prehrane, a na nama je da damo maksimalnu pažnju i ljubav svakom tanjuru."
Ivan Erak (glavni chef restorana hotela Palace) - Radi se o kompleksnom pitanju. Možemo komentirati da je Bains u pravu, jer svaki restoran nudi ono sto želi i samim time stvara neki svoj prepoznatljivi stil - imidž. S druge mi kao ugostitelji moramo osluškivati interese publike i donekle pratiti trendove. Ne vidim razlog zašto ne bih ponudio dva ili tri veganska jela,a osobno mogu potvrditi da mi je upravo veganska salata jedno od najtraženijih jela na jelovniku što u prijevodu znači kako je ne naručuju samo vegetarijanci ili vegani.
Matija Jagić - Čuo sam za to i moje mišljenje jest da neki chefovi jednostavno nisu spremni na promjene. Osobno sam fleksibilan glede služenja veganskih ili vegetarijanskih imena, ali također cijelo vrijeme mi je u fokusu moj stil i način na koji se razvijam bez obzira koji tanjur izađe iz kuhinje. Mislim da je sve rečeno riječju "hospitality" i ako ćemo govoriti o nekoj izvrsnosti ona se ne može graditi bez gostoljubivosti. Mišljenja sam kako ćemo u budućnosti imati više specifičnih restorana gdje točno znaš po što ideš i u tom slučaju imaš dovoljno publike da poslužuješ isključivo taj tip hrane.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....