Vrijeme je za naš treći tip sushija. Nakon nigirija i makija, danas uz pomoć sushi majstora Roberta Horvata iz Gastronomada radimo uramaki ili sushi napravljen naopako od makija. To znači da je riža na ovom sushiju s vanjske strane sushija.
Vrlo važan korak je, kao uostalom za svaki sushi, pravilno skuhana riža, što smo naučili u prvom nastavku, a možete se prisjetiti ovdje. Nadalje, zanimljivo je znati da je kod ovog sushija, za razliku od makija, potpuno svejedno s koje ćemo strane držati algu.
Inače, nama je ovaj tip sushija možda najpoznatiji, ističe naš učitelj, kao California, tiger, Philadelphia ili Kyoto roll. A njegova najbolja strana je, dodaje, što možemo "pustiti mašti na volju", dakle puniti ga s čim god poželimo.
Horvat nam u novom video nastavku naše male škole sushija pokazuje kako napraviti California i tiger roll i ponovno ističe važnost količine riže po sushiju. Dakle, ako su 2 nigirija jedan maki, tada su 4 nigirija (ili 2 makija) jedan uramaki. Pogledajte gdje staviti mekše, a gdje tvrde sastojke, kako fiksirati ribu za rižu te kako u četiri koraka napraviti vaš prvi uramaki spravljen na jedan od dva prikazana načina!
Naš učitelj Robert Horvat majstorstvo izrade sushija usavršavao je u Berlinu uz senseije Kokia Unesake i Tilmana Zorna, a po povratku u Hrvatsku radio je u brojnim restoranima. Trenutno radi s Gastronomadima gdje svoje znanje dijeli s polaznicima tečaja. U jednodnevnoj školi, maksimalno osam polaznika po terminu uči osnove i početne tehnike izrade sushija, a sve detalje o njegovim radionicama možete pronaći ovdje.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....