Otvoren je još jedan Zagreb Burger festival, mjesto zamamnih mirisa roštilja, ali i kulinarskih inovacija. Još jednom predstavili su se neki stari asovi, poput Instituta za burgere Mate Jankovića, ali i neki novi gastroumjetnici koji su u Zagreb donijeli svoje nove recepte. Malo je reći da publika uživa, a uistinu se nudi onešto za svakoga, pa su i vegetarijanci došli na svoje s biljnim burgerima koji su oduševili čak i mesojede. Od 19 kućica na ovogodišnjem festivalu njih 13 nudi burgere, a među njima izdvojili smo tri posebno zanimljiva.
Flying Pig
Maja Bučić oduševila je festival svojom ponudom. Barbie Q, Fatty Supreme, Hot Honey i vegetarijanski Plant Punk bili su hit. Vlasnica uspješnog zagrebačkog vegetarijanskog takeouta kaže da su za nju dobro craft pivo i vrhunski burger sve što čovjek može poželjeti.
- Radimo od 2016. u Jelsi na Hvaru. No, nakon onog zagrebačkog lokala u Ulici kneza Višeslava sad smo i u Kranjčevićevoj. Sve više ljudi naručuje naše burgere preko interneta. Imamo vegetarijanske, ali i zanimljive mesne burgere poput Hot Honeyja - objašnjava. U ovaj stvarno ukusan burger stavljaju isključivo junetinu s 20 posto masnoće koju nabavljaju kod svog mesara, te jednom mljevenu. Umak se radi od pesta meda, badema, pistacija i čilija, a unutra je još i cheddar sir te ninska sol koja se dodaje tek kada je meso na vatri. Od priloga tu su krastavac, zelena salata i ljubičasti luk koji se sjajno uklapa.
Plavica
Krešimir Farkaš na Zagreb Burger Festival donio je dašak Cresa, ali i pokazao inovativnost u burgerima. Tako je njegov hit burger Jancić, koji se radi od creske janjetine, ali i drugih autohtonih proizvoda. On je prokušani ugostitelj koji u Plavica Baru na Cresu nudi razne domaće delicije. Burgere je osmislio u vrijeme korone, kada nije bilo mnogo posla za restorane. Tako je nastao i Jancić koji, osim čiste creske janjetine, sadrži i umak od rajčice, pesto od mente i kadulje te domaću skutu. Za one koji ne vole janjetinu tu je i izuzetno ukusan burger od veprovine i crne slavonske svinje u koji još dodaje chutney od luka, pancetu i namaz od kupina, ribizla i borovnice uz domaće pecivo, a taj su poseban burger prozvali "Prasec". On i njegova supruga Kristina Plavicu su otvorili, kaže, da bi gostima ponudili isključivo domaće i zanimljive proizvode, a imaju i suradnju s lokalnim ribarima pa je uveo dio riblje ponude i na ovom festivalu, poput grilanih jadranskih kozica ili frigadure.
Toster
Toni Marinković stigao je iz Novog Sada i odmah shvatio da hrvatska publika ima nešto drugačiji ukus za burgere nego u Vojvodini. Naime, kaže, u njegovu gradu i u Srbiji općenito na cijeni su burgeri, kao uostalom i pljeskavice, od sitnije mljevenog mesa, dok u Hrvatskoj kupci sve više traže krupnije mljeveno, rahlije meso u burgerima. Posjetitelje je oduševio burgerima sa slaninom svinje mangulice, čije meso osobno smatra kvalitetnijim i od onog crne slavonske svinje, tzv. fajferice. Iako je pljeskavica spravljena od junećeg mesa, upravo slanina od mangulice daje joj taj poseban šmek. Uz nju su ponudili i "chilli con carne pomfrit", hrskave krumpiriće prelivene umakom od mljevene junetine s čilijem, crvenim grahom, kukuruzom i cheddar sirom, koji bi bez problema mogli biti i zaseban obrok. Toni je ponudio i burgere s duvančvarcima i zlatiborskim kajmakom, kao i burger s pohanom mozzarellom, pa ne čudi da se pred štandom uvijek mora malo pričekati zbog gužve.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....