piše: Vuk Radić
kuha: Mateja Domitrović
snima: Mario Kučera
Prvi zagriz je gorak. Čudan, možda čak i odbojan. Drugi je već bolji, neutralniji. Treći slađi. Nakon četvrtog ne možete čekati više, počinjete ga trpati u usta. I to kad je sirov. Što mu se tek dogodi kada je pečen?. To je radič, zimska salata bez koje ne možemo.
Prepoznat ćete ga na placu ili u dućanu po vrlo čvrstim crveno-ljubičastim listovima. Ali to ne znači mnogo, jer ima dvadesetak podvrsti radiča koji variraju od malenih i cvjetolikih pa sve do masivnih i vrlo kompaktnih glavica. Radič valja voliti i zbog nevjerojatnih ljekovitih svojstava – jaki je antioksidans, sprječava bolesti kardiovaskularnog sustava, dijabetesa. Usporava starenje, jača apetit, radi kao diuretik, laksativ i potiče rad jetre i slezene. Ublažava žgaravicu, smanjuje nadutost i razgrađuje masti. Doslovno, nema što ne radi.
Ali prava čar radiča pojavljuje se tek kada se s njim počnete igrati. Kada ga prestanete stavljati u salate i počnete ozbiljnije komponirati u jela. Dovoljno ga je vrlo malo termički tretirati i odjednom oslobađa eksploziju okusa. Prestaje biti gorak i postaje sladak. S njim možete što vam god padne na pamet – pecite ga u pećnici cijelog, iskoristite listove za kremasti rižoto, stavljajte u tjestenine. Hej, možete ga stavljati i u deserte.
Ovo su recepti u koje smo ga mi ukomponirali:
Špageti s ricottom, radičem i prženim krušnim mrvicama
Trlje i srdele s radičem i špinatom
Radič s tri vrste gljiva i pilećim jetricama
Salata s radičem pečenom krušom i parmezanom
Salata s radičem zeljem i inćunima
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....