MNOGIMA OMILJEN(A)

Preminuo je Roberto Linguanotto, slastičar koji je sasvim slučajno izmislio jednu od najpoznatijih slastica na svijetu

Ovih dana ćemo, u čast ocu tiramisua, kako ga još nazivaju, sasvim sigurno i mi zamutiti jedan od mnogima omiljenih deserata

Slastičar Roberto Loli Linguanotto, kojeg Talijani i ostatak svijeta nazivaju i ocem deserta tiramisu, preminuo je u 82. godini. Bio je slastičar u restoranu Le Beccherie u Trevisu u Italiji, gdje je tiramisu navodno izmislio s Albom di Pillo-Campeol, suprugom vlasnika restorana Ada Campeola. Još 1972. godine u Le Beccheriji je tiramisu završio na meniju i vrlo brzo postao omiljeno jelo gostiju, ali recept ekipa iz restorana nikada nije zaštitila pa su ga tako kasnije preuzeli i mnogi drugi. Bez obzira na sve, tiramisu je s godinama postao jedan od najpoznatijih talijanskih deserata, ali i općenito jedan od popularnijih na svijetu.

image
Thai Liang Lim/Getty Images

Naravno, postoje priče da je tiramisu nastao i puno ranije. Neki tako tvrde da ga je izmislila Norma Pielli još 1950-ih i posluživala u svom hotelu u Udinama. Kolač je tada nazvala Mascarpone šnite, no njezini su ga gosti navodno preimenovali u Tiramisu. Kasnije se tvrdilo i kako se posluživao u bordelu kao afrodizijak, no većina Talijana smatra kako je tiramisu ipak nastao u kuhinji Roberta Linguanotta.

image
Elisa Festa/Getty Images

Cijela stvar dogodila se sasvim slučajno, i to kada je Roberto Linguanotto radio sladoled, a zatim u zdjelu s jajima i šećerom nenamjerno ubacio mascarpone sir. Isprobao je kremu i svidjela mu se pa ju je ponudio Albi. Nakon toga Roberto i Alba su usavršili recept tako da su kremi dodali i piškote umočene u kavu i posipali sve zajedno kakaom u prahu. Desert su nazvali tiramisu, zato što taj izraz u prijevodu znači ‘digni me‘ ili ‘pokupi me‘.

image
Quanthem/Getty Images

Danas, dobro znamo, postoje brojne varijante tiramisua. Osim vječnog klasika, u posljednje su vrijeme tako superpopularne inačice s kremom od pistacije i dodatkom voća, a u ljetnim mjesecima mnogi iz kreme izbacuju jaja i rade je samo od mascarpone sira i slatkog vrhnja. I sami smo se svojevremeno okušali u pripremi takvog, lažnog tiramisua s jagodama, a kasnije i onog s limunom i pistacijom. I moramo vam reći, iako obožavamo klasik, svako od ovih izdanja bilo je baš dobro i sa stola nestalo nevjerojatnom brzinom.

U nastavku vam ipak ostavljamo originalni recept talijanske kuharske akademije.

image
Ma-no/Getty Images/istockphoto

Trebat će vam:

100 ml vode

2 žlice šećera

4 šalice ristretta

400 g mascarpone sira

10 žlica šećera

4 jaja

4 žlice marsale

250 g Savoiardi piškota

nezaslađeni kakao u prahu

Priprema:

Skuhajte 100 ml vode i 2 žlice šećera. Zatim skuhajte četiri ristretta i umiješajte ih u vodu sa šećerom. Na dno pleha posložite piškote koje ste prethodno namočili u smjesu vode, šećera i ristretta. Napravite kremu. Žumanjke istucite sa šećerom dok ne dobijete blijedo žutu kremu, zatim dodajte Marsalu i dobro promiješajte. Dodajte mascarpone kremu. U posebnoj posudi istucite bjelanjke dok ne dobijete čvrsti snijeg, a potom ih lagano umiješajte u kremu sa žumanjcima i mascarponeom. Ovaj recept podrazumijeva samo jedan red složenih piškota, a preko njih obilno raspoređenu kremu. Pokrijte ga prianjajućom folijom i pustite da kolač odleži u hladnjaku, najbolje preko noći. Prije posluživanja posipajte kolač nezaslađenim kakaom u prahu.

Dodatno!

Recept za tiramisu talijanske kuharske akademije podrazumijeva korištenje Marsale (vrsta vina, inače se može koristiti i za pripremu cannola i recimo nekih mesnih jela poput patke), ali mnogi u tiramisu dodaju i amaretto. Također, najbolje je koristiti Savoiardi ili Pavesini piškote, ali naravno, vi možete koristiti one do kojih možete doći. I na kraju, umjesto espressa ovdje se koristi ristretto (kratki ili mali espresso, gramaža kave identična je kao za pripremu normalnog espressa, ali je količina vode duplo manja i ekstrakcija traje kraće), ali vi možete koristiti kavu po želji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 00:48