Preskočite štednjak i bacite se na pripremu jednog od ova tri prefina umaka za tjesteninu koja ne morate kuhati! Ne samo da su jednostavni, brzi i beskrajno prilagodljivi, već će postati vaši favoriti kojima ćete prelijevati linguine, orecchiette, fettuccine i još mnogo toga.
1. Umak od zelenih maslina
- sol i svježe mljeveni crni papar
- pola šalice maslinovog ulja
- 2 žlice nasjeckanog svježeg kopra
- 1 žličica sitno ribane korice limuna
- 4 fileta konzerviranih inćuna
- 1 mali češanj češnjaka
- 1 šalica nasjeckanog svježeg peršina
- ½ šalice nasjeckanog svježeg bosiljka
- 1 šalica zelenih maslina bez koštica
- 3 žlice kapara
- ½ šalice ribanog parmezana
- 2 žlice svježeg limunova soka
U mužaru izmješajte inćune i češnjak. Dodajte kopar, peršin, bosiljak, masline, kapare i maslinovo ulje. Unutra naribajte koricu limuna i dodajte sok od limuna. Sve posolite i popaprite te dodajte pola šalice ribanog parmezana. Poslužite sa al dente kuhanim špagetima.
Savjet: Ukoliko ipak imate volje paliti štednjak, na malo maslinova ulja prepržite sitne komadiće kruha sa češnjakom i pospite po umaku i tjestenini.
2. Umak od rajčice i lješnjaka
- ½ šalice lješnjaka
- 1 kg rajčica
- 1 žličica soli
- 2 češnja češnjaka
- 1 žličica mljevene crvene paprike
- 1 šalica bosiljka
- 2 male tikvice
- ¼ šalice maslinovog ulja
- svježe mljeveni crni papar
- 1 šalica slane ricotte
Štapnim mikserom izmiksajte rajčice, češnjak, mljevenu crvenu papriku, bosiljak, lješnjake i sol u pire. Dodajte naribane tikvice, maslinovo ulje i svježi mljeveni papar. Prelijte preko svježe tjestenine po izboru i na vrh namrvite slanu ricottu.
3. Pesto od špinata i kelja
- 1 mala hrpica špinata bez stabljika
- 1 mala hrpica kelja
- sol
- 3 češnja češnjaka
- ½ šalice ribanog parmezana
- 1 šalica maslinovog ulja
- ½ šalice prženog kikirikija
- 1 žlica sitno naribanog limuna
- 1 žlica svježeg soka od limuna
- svježe mljeveni crni papar
Grubo nasjeckajte povrće i stavite ga u multipraktik. Dodajte češnjak, parmezan, maslinovo ulje, kikiriki, koricu i sok od limuna. Miksajte dok ne dobijete glatku smjesu. Začinite solju i paprom. Poslužite na al dente kuhanim šurlicama.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....