SVI NA GRAFIČAR

Preuzeli su planinarski dom na Sljemenu, osvježili ponudu i ovog vikenda pripremaju veliko slavlje, svi su pozvani

Ekipa predvođena Nikolom Brezićem pretvorila je Malo Sljeme u novi bistro s malo drugačijom ponudom hrane i ovog vikenda sprema veliki rođendanski tulum. Kuhat će se i mućkati kokteli, ispijati pivo...

Što se dogodi kada se na jednom mjestu okupi ambiciozna ekipa ludo zaljubljena u Sljeme i dobru domaću hranu? Logično je, otvore novo, uzbudljivo i šarmantno mjesto u zelenilu iznad Zagreba. Malo Sljeme projekt je koji predstavlja sve to i koji, na naše iznenađenje, ovih dana u novom sastavu slavi već svoj veliki prvi rođendan. Kažemo da smo iznenađeni, jer donedavno nismo ni znali da se u sklopu planinarskog doma Grafičar otvorio simpatičan novi bistro i da se na Sljemenu, uz klasičnu ponudu hrane, sada može pojesti i nešto na ipak malo višoj razini. No, kako za dobre vijesti nikada nije kasno, ovih smo se dana, kada smo napokon došli do svih važnih informacija, kod inicijatora ova ideje, Nikole Brezića, odlučili raspitati o čemu je zapravo riječ.

"Oduvijek sam htio imati nešto na Sljemenu i onda sam u jednom trenutku odlučio da je vrijeme da napustim svoj stari posao i počeo malo po malo slagati Malo Sljeme u Grafičaru, okupljati ekipu i sve ostalo. U početku nas baš nije bilo puno, dugo sam pregovarao i s kuharom, jer teško je pronaći nekog tko će ostaviti svoj stari posao i otići kuhati svakog dana na Sljeme, nije to mala stvar", rekao nam je Nikola i dodao: "U početku smo kuhali klasiku, a tek prije par mjeseci počeli smo malo jače. Uveli smo novitete, malo drugačije slažemo tanjure i malo po malo, ekipa je to počela kužiti. Počelo nam je dolaziti sve više mladih ljudi, a takvi smo zapravo i svi mi ovdje, svi smo oko 30-ak godina."

image
Marko Jurić/
image
Marko Jurić/
image
Marko Jurić/

Kako nam objašnjava Nikola, ideja iza novog koncepta Malog Sljemena je gostima kroz cijeli tjedan ponuditi hranu koje je nešto više od klasike i jela koja će upamtiti i kojima će se poželjeti vratiti. Nisu htjeli, govori nam dalje, razglasiti na sva zvona da su preuzeli prostor Grafičara jer si nisu htjeli dopustiti pogreške ako ljudi navale i stvori se više posla nego što su spremi prihvatiti.

"Trebalo je preurediti cijelu kuhinju, posložiti logistiku i nismo jednostavno htjeli početi s jakom reklamom, jer nismo htjeli odjednom zahvatiti veliki val ljudi. Dobro znamo kako to ide vikendom, dođe puno ljudi i svi žele sve i svi to žele odmah, to bude i preko 600 ljudi. Ovako laganim početkom i ulaskom na scenu omogućili smo si da ljudi sami šire vijest i mislim da smo u posljednjih godinu dana, koliko smo ovdje, napravili veliki iskorak."

image
Marko Jurić/
image
Marko Jurić/

A kako onda proslaviti prvu godinu uspješnog poslovanja, nego velikim rođendanom. Nikola nam je otkrio da sa svojom ekipom, kojoj će se za ovu priliku pridružiti i chef Zlatko Belužić te baristica Ozana Domić, pripremaju pravi mali spektakl za sve posjetitelje. Bit će tu glazbe, odličnih koktela i, najvažnije, dobre hrane.

"Bit će to baš fora, uvijek sam htio napraviti nešto takvo. Super sam sa Zlatkom Belužićem pa smo se čuli i brzo sve dogovorili, uključili smo zatim i Ozanu, jedna stvar je vodila drugoj i sada će to biti pravi, veliki rođendan, nadam se, za pamćenje. Naš chef Malog Sljemena Valentino Kršić i Zlatko su napravili meni, sve je prilagođeno okruženju u kojem se nalazimo, dakle, planinarskom domu i bit će jako ukusno", optimističan je Nikola.

image
Leonardo Bosar
image
Vedran Peteh/Cropix

Među ostalim, na meniju će tako biti sous vide piletina u čili panko mrvicama, BBQ rebarca u pivu Houblon iz Dubrave, koje i inače imaju u ponudi, zatim teleća plećka sporo pečena s vrganjima, neizostavni grah s dimljenim mesom, ali ovog puta i s kiselim kupusom, a za vegane i vegetarijance, bit će tu i grah ričet variva, sira s vrhnjem i različitih štrudli.

image
Marko Jurić/

"Nismo htjeli pretjerivati s menijem za rođendan, ali htjeli smo da se tu nađe za svakog ponešto. Porcije su velike pa mislimo da su i cijene poštene. Kretat će se od 5 do 7 eura za variva i od 10 do 15 eura za konkretnija jela. Štrudle su 3 eura i inače, to je jednostavno neizostavni dio ponude na Sljemenu i morali smo ih zadržati", rekao je Nikola i dodao kako se i na svom standardnom meniju fokusiraju na pet, šest jela kao što su purica s mlincima, pohani picek, teleći ragu, gulaši. Naravno, dodaje, sva ta jela pripremaju s malim pomakom, što je jasno već na prvi pogled kada ih naručite.

image
Marko Jurić/
image
Marko Jurić/

Na kraju, prema svemu sudeći, u nedjelju se na Grafičaru sprema baš dobro druženje, no u slučaju da ovog vikenda ili nekog drugog dana ipak ne stižete do Sljemena, Nikola nam je otkrio kako se sa svojim timom planira pojaviti i na nekom od izdanja Place Marketa, koji se na zagrebačkoj tržnici Dolac održava svakog sunčanog petka.

"Ako nas posluži lijepo vrijeme, možda se vidimo i prije nego što mislite", rekao nam je na kraju razgovora.

Druženje u Malom Sljemenu održat će se i u slučaju kiše, a rođendan počinje od 11 sati. Malo Sljeme inače je otvoreno utorkom, četvrtkom i petkom od 10 do 20 sati, srijedom od 10 do 22 sata, a subotom i nedjeljom od 8 do 20 sati. Više informacija možete pronaći na njihovoj službenoj stranici i društvenim mrežama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. studeni 2024 09:22