U sedam godina mi smo prva klaonica otvorena u Hrvatskoj, a zatvorilo ih se tridesetak. Kad smo išli u Ministarstvo poljoprivrede i došli na Upravu za veterinarstvo raspitati se što nam sve treba, ljudi su bili šokirani time što želimo imati farmu goveda i svinja, ali i klaonicu. Nakon šest mjeseci prikupio sam sve što nam je od dokumenata bilo potrebno i tek tada su se pojavili pravi upitnici. Gospođa koja je radila u administraciji podigla je pogled s papira i pitala: ‘Vi niste odustali od toga?’ Ne, pa zašto bih odustao – ja to želim. ‘Vi ste, gospodine, ili ludo hrabar ili samo lud.’ Pa dobro, kaj vi mislite? ‘Mislim da ste samo lud’”, započinje svoju priču Nikola Maturanec, inženjer šumarstva i jedan od trojice braće koji stoje iza brenda M Brothers.
Naime, radi se o farmi svinja i angusa koja se nalazi u Gornjem Poloju, kojih tridesetak kilometara od Karlovca, u sklopu koje je i klaonica. Područje Korduna dobro je za stočarstvo zbog bistrog vremena koje pogoduje zdravlju stoke, jer puno magle i vlage u zraku nerijetko uzrokuju bolesti dišnog sustava. Budući da nisu poznavali tlo ovog područja, odlučili su kako neće krenuti u poljoprivredu i ratarstvo pa je sustavom eliminacije izbor novog projekta braće Maturanec pao na uzgoj svinja i goveda.
“Moram priznati kako u početku nismo znali puno o svemu tome. Odlučili smo probati s angusom jer se radi o otpornoj pasmini koja je prilično jednostavna za skrb. Početkom 2016. godine otišli smo u Austriju na farmu BOA Farm (Best of Austria) gdje su nam prenijeli puno znanja i dali vrlo korisne savjete. Ondje smo shvatili kako nema šanse da u išta krećemo ako nemamo klaonicu”, priča nam Nikola te nastavlja: “U Hrvatskoj smo obišli jako dobre farme, ali shvatili smo kako problem nastaje u trenutku kad stoku predaješ u klaonicu. Ti naprosto više ne kontroliraš proizvod. Obavio si cijeli posao, pazio si na ishranu i kompletan uzgoj, a dobiješ proizvod koji nije ni približno sličan onome na čemu si radio i tu cijela priča pada u vodu”, objašnjava nam Nikola.
Nikola, Tomislav i Hrvoje Maturanec od početka su vrlo studiozno pristupili projektu. Shvatili su kako je za ono što žele potrebno pet godina apsolutnog ulaganja, nakon čega bi se sav trud trebao početi vraćati u obliku prihoda. Hrvoje i Nikola otkrivaju nam kako su bili svjesni da bi najgore što mogu napraviti za posao bilo da se odmah počnu baviti i prodajom. Poslovanje su postavili tako da moraju doći do određenog broja grla kako bi bili konkurentni, jer ako se odmah odluče na zaradu, neće moći kupcima osigurati kvalitetno meso iz mjeseca u mjesec. Zato, primjerice, njihova teljenja traju šest mjeseci po grupama. U svakom trenutku znaju što imaju na raspolaganju.
“U fazi otvaranja nitko nije razumio zašto mi to tako radimo, bilo je tu i podrugivanja što će nama klaonica za par stotina grla”, priča nam Nikola pa se prisjeća samih početaka: “Ako mislite da za ugostiteljstvo treba strpljenja, pokušajte napraviti klaonicu. Siguran sam da bi više ljudi kretalo u ovakve pothvate da ima zaleđe države, ali je u većini slučajeva čovjek osuđen samo na sebe. S govedom kojem od začeća do prvog klanja treba skoro 30 mjeseci, čekaš ga kao ozebao sunce. Naše životinje dnevno jedu jedan šleper hrane, ubrajajući tu kukuruz, žitarice i sijeno. Ako si spreman to pretrpjeti - dobro, no ako kreneš odmah prodavati i ne napraviš si bazu, ništa od tebe... Iskreno, ne znam puno upornijih ljudi od sebe, ali i meni je kroz glavu prolazilo ima li sve to uopće smisla i hoće li nam se to ikad vratiti. Ideš na posao iz dana u dan, a ništa se ne događa. Opet su pojele šleper hrane! Tako svaki dan i tako pet godina. Ali, evo, na kraju je ipak zadovoljstvo, kad proizvod izlazi”, otkriva nam Nikola.
Na njihovoj farmi trenutno je 600 goveda pasmine aberdeen angus te više od 700 svinja križanaca mangalice i duroka koje se slobodno kreću na tristotinjak hektara koje krče ni više ni manje nego - mufloni. Radi se o divljoj životinji koja se čovjeku ne približava na udaljenost manju od 50 metara. M Brothers simbol muflonskih rogova stavili su i na svoj logo. Ponekad, kad imaju vremena, eksperimentiraju s recepturama za razne mesne proizvode pa su baš nedavno pripremili burgere od muflonskog mesa i junećeg loja.
Osim toga, braća surađuju i na suhomesnatom programu sa slovenskim proizvođačem Kodilom. Šmekeri u kuloarima pričaju kako se u slovenskom selu Markišavci nedaleko od Murske Sobote rade možda najbolji čvarci, pršuti i šunke koje su imali prilike probati pa ova suradnja Kodile i M Brothersa ne iznenađuje.
Priča sa svinjama došla je nešto kasnije. Kako ovo područje obiluje hrastovom šumom, odlučili su se za uzgoj svinja i to križance mangalice (mangulice) i američkog duroka.
“Ženke mangalice križamo s durokom. Mangalica služi za otpornost i čvrstinu, a duroka ubacujemo zbog mramoriranosti mesa i dužine trupa”, govori nam Hrvoje Maturanec, koji je trenutno student zagrebačkog Agronomskog fakulteta i to na smjeru Proizvodnja i prerada mesa, te nastavlja: “Mangalica je toliko otporna da valjda može preživjeti i nuklearnu katastrofu! Napravili smo im i štalice sa sjenom, misleći kako će im tamo biti udobnije spavati. Ne, one spavaju vani do -10°C. Znale su razbiti i led i spavati na tome! Imaju hranilicu koju punimo jednom u deset dana, voda im je u spremniku i one imaju svoj režim života. Mi ih puštamo da budu slobodne. Piju, jedu i spavaju kad žele. One koje poprime više karakteristike duroka postignu i do 300 kilograma!” otkriva nam Hrvoje.
Priču s klaonicom započinju 2018. godine, a trebalo im je pune dvije godine da počnu s radom. Sama konstrukcija je montažna i podigne se za četiri mjeseca, ali sve oko toga je prilično zahtjevno. Perfekcionisti kakvi jesu, pomno su osmislili svaki element klaonice, a čistoću drže na vrlo visokoj razini. Važno je istaknuti i kako nemaju minus komore, tako da se njihovo meso ne zamrzava. Kolju točno koliko ima i narudžbi, a ako ostane desetak kilograma viška mesa, koriste ga za proizvodnju suhomesnatih proizvoda.
Osim toga, ne koriste industrijske pile već su u ovom segmentu ostali vjerni tradicionalnoj metodi piljenja sjekirom. Naime, postoji velika mogućnost kvarenja kad se pili industrijskom pilom. Sitna piljevina može doći u pore kralježnice i tada ona postaje crna, što je nepoželjno.
“Imali smo ludu sreću jer smo se upoznali s Nizozemcima koji prodaju klaoničku opremu po cijelom svijetu, ali imali su elemente za velike pogone, što nama nije odgovaralo. Baš u tom trenutku jedan gospodin odlazio je u mirovinu i zatvarao je svoj mali pogon koji se nalazio na obali Sjevernog mora. Iako sam se u početku dvoumio trebaju li nam baš svi strojevi, ipak smo se odlučili otkupiti sve od njega. Gospodin je spakirao sve, od kuka, rashladnih strojeva, do mesoreznica, konvektomata i smijali smo se kako je poslao sve, baš sve što je imao, a niti jednog noža. Ispostavilo se kako je taj gospodin izuzetno cijenio što nećemo rasprodati opremu, nego će i dalje služiti svrsi i živjeti u našoj klaonici”, za kraj je istaknuo Nikola Maturanec.
Ovo je doista jedinstvena priča kakve čujemo sve rijeđe. Mogu je pokrenuti mnogi, ali realizirati do kraja tek potpuno ustrajni i fokusirani individualci poput braće Maturanec. M Brothers je doista lijep i hvalevrijedan projekt iza kojeg stoji pet godina konstantnog truda i ulaganja koji je tek sada počeo vraćati uloženo.
M Brothers meso dostavljaju po cijeloj Hrvatskoj, a kupovina je moguća i preko njihova webshopa.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....