Za francuski restoran Mirazur, čiji je vlasnik i glavni chef Argentinac Mauro Colagreco, ovo je bila uzbudljiva godina. Osim što je proglašen najboljim restoranom na Zemlji, Mirazur je ove godine postao i vlasnik tri Michelinove zvjezdice. U prilog mu svakako idu savršena lokacija i spretne ruke chefa. Mirazur se smjestio u gradiću Menton, u idiličnoj uvali okruženoj palmama, na planinskoj litici između Azurne obale i Ligurije, udaljen samo nekoliko koraka od talijanske granice. Menton je uspavani gradić, omiljen među turistima zbog svoje povoljne mikroklime i egzotičnih vrtova.
Pogled iz restorana se proteže na Sredozemno more, ali on nije jedini razlog za vožnju od sat vremena iz Nice do Mirazura. Kuhinja Maura Colagreca smatra se revolucionarnom i nerijetko ga prozivaju chefom koji je bitno unaprijedio francusku kuhinju. Maurova je kuhinja jedinstvena, nadahnuta morem, planinama i vrtovima restorana. Mirazur broji čak tri razine kaskadnih povrtnjaka koji nude najslađe plodove voća i povrća, a ove se godine upustio i u trogodišnji projekt obnove koji uključuje gradnju nove blagovaonice, proširenje samih povrtnjaka i unapređenje ukupnog doživljaja blagovanja. Ono što u restoranu ne uspije uzgojiti, Colegreco nabavlja na obližnoj tržnici Ventimiglia.
Colagreco je Mirazur otvorio 2006. godine, a prvu Michelinovu zvjezdicu je dobio nakon samo godine dana. Druga je uslijedila 2012. godine, a ove je službeno postao jedini stranac u Francuskoj koji je vlasnik tri Michelinove zvjezdice. Nakon osvajanja prestižne nagrade, Colagreco je rekao: „Kakva luda godina, tri Michelinove zvjezdice i prvi u svijetu, sve u jednoj godini. Ovu ću godinu zauvijek pamtiti.“ I trebao bi, jer će mu ovo priznanje donijeti nezamislivu količinu publiciteta, ali i pritisak koji neminovno dolazi, kako s Michelinovim zvjezdicama, tako i naslovom najboljeg restorana na svijetu.
Osim biljne, u restoranu, ali i Maurovom životu, vlada i etnička raznolikost. Roditelji su mu porijeklom Talijani, odrastao je u Argentini, a obrazovao se u najboljim restoranima u Francuskoj. „Danas slavimo Francusku i njezine vrijednosti: slobodu, jednakost i bratstvo. Nagradu posvećujem Francuskoj koja mi je dopustila da se izrazim, Argentini iz koje potječu sva moja sjećanja iz djetinjstva, Brazilu koji mi je podario ljubav mog života i Italiji odakle dolazi više od polovice mog tima“ – rekao je Colagreco u svom govoru. Razmjena i dijeljenje su sastavni dio filozofije Mirazura, a kako stoji i na njihovim internetskim stranicama, u Mirazuru su „sretni što rade s mladim i kozmopolitskim timom, koji podupire kulinarsku razmjenu na svim razinama.“
Sezonalnost je glavna karakteristika menija u Mirazuru, a na njemu nikada ne manjka povrća i voća te morskih plodova koji se love iz oceana koji okružuje restoran. Zamislite samo: fileti inćuna na prženom kosturu inćuna preliveni sokom od limuna iz Mentona ili pak kamenice s tapiokom, kremom od ljutike i kruškom, što je i Maurovo autorsko jelo. Ipak, privilegiju blagovanja u najboljem restoranu na svijetu nećete jeftino platiti, degustacijski meni za ručak će vam stanje na bankovnom računu umanjiti za otprilike 1 200 kuna, i to ako se radi o jeftinijem meniju koji ne služe na vrhuncu sezone, odnosno ljeti.
Degustacijski meni za večeru stoji oko 2 000 kuna. Ipak, ovdje se ne radi o meniju koji počiva na „foragingu“ (ubiranju divljeg bilja) koji dominira fine diningom posljednjih desetak godina, već o klasičnom i luksuznom fine dining meniju. Nakon objedovanja, odvojite pet minuta za šetnju preko talijanske granice u Grimaldi di Ventimiglia i sjednite na espresso u potpuno neluksuznom baru La Grotta.
Ovaj restoran koji privlači pozornost je Mentonu donio dašak glamura, ali još uvijek je ostao simpatičan gradić sa srednjovjekovnim srcem i impozantnom lokacijom između planina i mora.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....