POZNATO LICE

Prije četiri godine doselila je u Zagreb, pamtimo je s televizije, a sada je ova simpatična Tajlanđanka otvorila svoj restoran

Wannapa Ponyon u svom Thai Noodle Houseu nudi tek nekoliko tajlandskih jela s rezancima i, kaže, za sada joj, unatoč pomalo skrivenoj lokaciji, baš dobro ide

Početkom listopada u jednoj je skrivenoj zgradi u zagrebačkoj Miramarskoj gotovo u tišini otvoren mali tajlandski restoran. Otvorila ga je Wannapa Ponyon, široj javnosti poznatija po kratkom, ali upečatljivom sudjelovanju u jednoj od prošlih sezona kulinarskog showa Masterchef Hrvatska, a užem krugu prijatelja i poznanika kao velika gurmanica i vrsna kuharica.

Iako je Masterchef bio lijep korak prema tome da konačno shvati što želi, Wannapa nam je rekla da je ideja o restoranu postojala i prije. Dugo je, kaže, htjela Zagrepčanima pokazati što i kako se kuha u Phuketu, odakle inače dolazi, pa je posljednje četiri godine radila u nekoliko restorana koji su se bavili takvom kuhinjom, sve dok napokon nije skupila hrabrosti i otvorila svoj.

image
Berislava Picek/Cropix

"Dugo sam razmišljala o otvaranju restorana, ali nikako da se to dogodi. Onda sam jednog dana samo odlučila da je vrijeme. Kako jako volim jela s rezancima, kao uostalom i svi Tajlanđani, htjela sam se fokusirati upravo na to. U budućnosti ćemo možda uvesti i drugačija jela, ali za sada sam gostima htjela ponuditi ono što najviše volim i što mislim da najbolje kuham."

image
Berislava Picek/Cropix

ŠTO JE NA MENIJU?

U Thai Noodle House za sada nudi osam jela, od čega tri predjela i pet glavnih jela. Tu su tako povrtne spring rolice, pržena pileća krilca na tajlandski s lukom i slatkim čili umakom te prženi Tau Kwa, odnosno tofu i klice graha na južnotajlandski način s kikirikijem, krastavcima i čili umakom. Zatim je tu klasičan Pad Thai koji, kaže nam Wannapa, gosti već sad obožavaju, Pad Kee Mao s rezancima, feferonima i mahunama, Pad Prik Thai Dum s paprikom, mrkvom, mladim lukom i umakom od crnog papra, a tu su i Pad See Ew i Pad Mee Hok Kien, rezanci s brokulom, češnjakom, bok choijem i umakom od soje, odnosno prženi žuti rezanci na način kako se rade u Phuketu, s bok choijem i umakom od soje s onsen jajem. Cijene predjela kreću se od 5 do 6,10 eura, a glavnih jela od 11 do 11,50 eura.

image
Berislava Picek/Cropix

Uz svako jelo gosti mogu odabrati i protein po želji, odnosno odlučiti žele li u jelu komadiće tofua, piletine, svinjetine, junetine ili kozica. Ostali dodaci dodatno se naplaćuju 1 do 2 eura.

"U jelima pokušavam donijeti što autentičnije okuse, ali neke stvari ipak moram prilagoditi. Primjerice, Hrvati ne vole jako ljuto pa zato nudimo različite razine ljutine, kao što to rade i na Tajlandu. Isto tako, u Hrvatskoj se teško nabavljaju neke namirnice, pa velik dio toga radim sama ili jednostavno moram pronaći zamjenu. Pad thai je već najpopularnije jelo, a i pržena krilca ljudi jako vole."

Za neka jela Wannapa koristi kupovne rezance, no za neke ih mora raditi sama jer takvi nisu dostupni baš nigdje u Zagrebu.

"Pad See Ew je jelo za koje rezance radim sama, traje jako dugo, ali vjerujem da se isplati jer je jelo tako još ukusnije", rekla nam je.

image
Berislava Picek/Cropix

Restoran za sada funkcionira samo kao ‘take-out‘, nema stolova za kojima možete sjediti, ali Wannapa kaže kako bi s vremenom, kada se još malo uigraju, ispred lokala voljela staviti dva, tri stola kako bi gosti u hrani mogli uživati odmah, kada je svježe skuhana. Dostavu još ne planira uvoditi jer je, kaže, za to još prerano. Za sada samo osluškuje želje i komentare gostiju koji su se već počeli vraćati i zadovoljna je kako se cijela priča razvija. Kaže kako je najveća gužva u vrijeme ručka, a iznenadilo ju je i to što ljudi često dolaze pred sam kraj radnog vremena, oko 17 sati.

"Htjela sam krenuti polako, želim vidjeti kako gosti razmišljaju, čuti njihove komentare pa ćemo kasnije, ako interesa bude dovoljno, uvesti dostavu i online narudžbe, a i zaposliti više ljudi. Za sada smo samo nas dvije."

image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix

ŠTO SMO ISPROBALI?

Od predjela smo odabrali pržene klice graha i tofu, jelo koje još niti u jednom restoranu nismo vidjeli u ponudi, i nismo pogriješili. Ovo neobično, ali ukusno jelo bilo je dobro začinjeno, jako hrskavo i slasno, a klice su nas na trenutak podsjetile na tanko rezane pržene krumpiriće. Umak od čilija bio je odličan dodatak.

Od glavnih jela, po preporuci Wannape, naručili smo Pad Kee Mao i Pad Mee Hok Kien.

"Pad Kee Mao je jako poznato jelo na Tajlandu i jako je ukusno, ima lijepu aromu začina, a iako pored njega na meniju stoji papričica, nije baš tako jako ljuto. Puno ljudi kaže da je podnošljivo", rekla nam je dobro raspoložena i nasmijana Wannapa prije nego nam je jelo poslužila.

image
Berislava Picek/Cropix

Kombinaciji prženih mie rezanaca, češnjaka, čilija, mahuna, mrkve, feferona, tajlandskog bosiljka, umaka od soje i limete dodali smo i kozice, koje su bile debele, sočne i mesnate, a cijelo jelo bilo je fino aromatično, bogato sastojcima i taman dovoljno ljuto da okus svakog od tih sastojaka još uvijek možemo lijepo osjetiti.

Pad Mee Hok Kien smo ‘pojačali‘ junetinom i ovdje nam se posebno svidjelo meko kuhano jaje koje je bilo kremasto i lijepo je upotpunilo cijelo jelo. Porcije su bile zbilja poštene, zasitne i, vjerujemo, kada ćemo neko od ovih jela naručiti za gablec, dio ćemo vjerojatno ponijeti kući.

image
Berislava Picek/Cropix

Jedino što nam je za kraj nedostajalo bio je kakav dobar, osvježavajući desert, kojih još uvijek nema na meniju, no Wannapa nam je objasnila kako je u planu uskoro proširiti ponudu, pa i dodati koji dobar tajlandski slatkiš.

Thai Noodle House by Wannapa se nalazi na adresi Miramarska cesta 26 i otvoren je svakog dana od 10 i 30 do 17 i 30, osim vikendom kada su zatvoreni. Više informacija potražite ovdje.

Wannapa inače dolazi iz Phuketa gdje, zanimljivo je spomenuti, restoran ima jedan od pobjednika Masterchef Hrvatska Nikola Lesar.

"Da, da, on je bio u Masterchefu i otišao u Phuket, a ja sam bila u Masterchefu i otvorila restoran ovdje. Bila sam doma dva puta otkad sam doselila u Hrvatsku, ali još nisam otišla u njegov restoran, iako mi je u planu. Čula sam samo dobre stvari o tom mjestu."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. studeni 2024 16:20