POVRATAK U PROŠLOST

Probali smo ‘najdomaćiji‘ doručak u Zagrebu i osjećali se kao školarci ‘97 na putu za Plitvice

Dobar doručak u Zagrebu postao je tražena roba, prepoznala je to ekipa Pithosa i ponudila odličnu alternativu poširanim jajima i avokado tostu

Od ovog tjedna u malom lokalu na zagrebačkom Zelenom valu, otkrili smo, osim gableca, poslužuje se i "najdomaćiji doručak u gradu". Najava vruće pite i štrudle koja se topi u ustima bili su dovoljan povod da testiramo jedan old school doručak i vratimo se u prošlost.

Pite i štrudle počinju se služiti u 9 sati, a mi smo svratili sat vremena kasnije i dan odlučili započeti sa dvije slane opcije - bučnicom i zeljanicom. Na naše razočaranje, jedino smo mogli probati bučnicu, s obzirom na to da zelja (po naški špinata) više nije bilo, objasnio nam je ljubazni konobar.

Nema veze, svu pažnju usmjerili smo na bučnicu i domaći jogurt OPG-a Marina u simpatičnoj retro čašici.

Na prvi pogled, baš kao i što je najavljeno, žuta pita ulijeva nam povjerenje kada su u pitanju domaće namirnice, od jaja pa do sira. A i za cijenu od 3,50 eura stvarno dobijete komad dovoljan da nahrani i one željne konkretnijeg doručka, koji se, saznajemo, može naručiti sve do 17 sati. Iako nije bila vruća, bučnica nije bila suha, naprotiv, baš je bila vrlo sočna, s ukusnim i hrskavim tijestom kakvo smo navikli jesti kod naših baka.

image
Privatni album

Uz bučnicu je dobar izbor bio i jogurt, po cijeni od 1 euro, čiji je okus doprinio iskustvu koje nas je vratilo u prošlost, što je očito i bio plan nove ekipe Pithosa.

Naime, lokal koji je nudio jednostavna domaća jela, sada vodi Vani Peševski, vlasnik Bistroa Grad u Beogradu, koji je izrastao u popularno mjesto gdje se nude razna mala jela, ali i doručci. Vani, mnogima poznat i kao suprug naše poznate i popularne pjevačice i voditeljice Ide Prester, sličan je koncept odlučio precrtati i u Zagrebu.

Pa kad smo već došli na doručak, nismo mogli izbjeći ni slatku varijantu - štrudlu od sezonskog voća, čija je cijena, kao i kada su u pitanju pite - 3,50 eura.

image
Privatni album

Moramo priznati da nam je bučnica bila svakako bolja opcija. Iako je kora od štrudle bila hrskava i ukusna, a sam nadjev od višanja dosta bogat, nije ostavio neki poseban dojam.

Pithos je svakako ispunio svoju misiju, a to je da odigra na kartu nostalgije i to poprilično uspješno. Prvi zagrebački ugostiteljski projekt Peševskog, u koji se upustio u suradnji s privatnim chefom Martinom Reljanovićem, vratio nas je doručkom u dane školskih izleta na Plitvička jezera, dok su nam lokalne gospođe servirale domaće štrudle koje bi umorni od trčkaranja brzopotezno smazali.

Uostalom u moru avokado tostova i poširanih jaja, doručak u Pithosu svakako je simpatično osvježenje za one željne malo tradicionalnijeg doručka i putovanja u neke zaboravljene dane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. rujan 2024 09:57