Šibenski Pelegrini na čelu s iskusnim chefom Rudolfom Štefanom, treću je godinu zaredom izabran za najbolji hrvatski restoran kao i najbolji restoran Dalmacije, a upravo Rudolf Štefan odnio je i titulu najboljeg hrvatskog chefa.
Rezultati su to jedinog relevantnog izbora najboljih hrvatskih restorana u Hrvatskoj. Ovaj zajednički projekt Jutarnjeg lista i Vinarta kreira jedinu objektivnu nacionalnu i regionalnu top-listu najboljih hrvatskih restorana, a funkcionira po principu glasovanja provedenog u strogoj tajnosti među petstotinjak glasača koji su na neki način aktivni sudionici gastronomske scene u Hrvatskoj poput restoratera, chefova, eno i gastro novinara i blogera te poslovnih vinara, turističkih djelatnika i pojedinaca koji su najredovitiji posjetitelji restorana.
Uvjet je samo jedan, a to je ukupno zadovoljstvo, odnosno indeks sreće po odlasku iz restorana. Odabir glasača jamči stručnost, a kriterijima se izbjegava moguć- nost da na ukupnu ocjenu utječu elementi poput visine investicije u uređenje ili medijski renome chefova. Iz godine u godinu poredak na top-listama ostavlja dubok trag na gastro sceni što je i zamišljeni cilj cijelog projekta. Rangiranjem se želi potaknuti kompetitivnost i dugoročno podići kvaliteta usluge u restoranima.
Ovaj je projekt tijekom proteklih sedam godina iznjedrio neka mjesta i pojedince koji su do proglašenja možda bili poznati samo lokalcima, a dobivanjem nagrada postali su ozbiljni igrači na hrvatskoj gastro sceni.
Drugi najbolji restoran Hrvatske, kao i najbolji restoran Zagreba proglašen je Noel. Restoran koji vode chef Goran Kočiš i sommelier Ivan Jug vrlo je brzo postao glavna zagrebačka fine dining destinacija, ali i mjesto gdje se odlazi na fine ručkove, a entuzijazam ekipe je doveo do uspješnih rezultata.
Na trećem je mjestu zagrebački restoran Dubravkin put koji je prvi na listi restorana prijatelja vina. Nedavno je u restoranu predstavljen novi meni, ali i velika promjena: naime, chefica Priska Thuring, koja je tri godine vodila restoran, svoje je mjesto ustupila Vedranu Petranoviću koji je radio kao njezin sous chef.
Na četvrtome mjestu nalazi se dubrovački Restoran 360 o kojem se u proteklom razdoblju puno pisalo. Naime, ove godine obasjala ga je i Michelinova zvjezdica što je još jedna potvrda izuzetnog truda i timskog rada pod vodstvom chefa kuhinje Marija Curića i voditelja restorana Rudolfa Papca.
Peto je mjesto zauzeo restoran Plavi podrum, epicentar kvarnerske gastronomije smješten u pitoresknoj vološćanskoj vali. Alfa i omega ovog restorana je Daniela Kramarić koja danonoćno brine o doista najmanjem detalju vezanom uz restoran.
Svoju su kvalitetu održali i restoran Monte iz Rovinja (koji je potvrdio prošle godine dodijeljenu Michelinovu zvjezdicu), Mala hiža iz Mačkovca u kojoj vlasnik Branimir Tomašić s namirnicama iz vlastitog vrta stvara na tanjuru mala umjetnička djela, zagrebački Carpaccio u kojem se jela mediteranskog štiha spravljaju “po zanatu” i Vinodol u kojem je, pogotovo vikendom, teško naći slobodan stol.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....