Mrduja Fest 2024.

Prva večer omiljene otočke fjere započela dalmatinskom spizom i vinima naše četiri regije

 Gabrić Media
Uvertira je to u glavni događaj - Potezanje Mrduje, koji je najavljen za subotu u 17:40 sati

Prva večer mnogima omiljene otočke fjere Mrduja Festa 2024. započela je Wine festom na kojem su predstavljene četiri hrvatske vinske regije s čak 78 vrhunskih vina koja su zadovoljila i najistančanija nepca.

Na oduševljenje mnogih Mrduja je od prošle godine postala Fest te se održava u programu proširenom na tri dana, pa tako ove godine traje od 18. do 20. srpnja. Pomoć u organizaciji Turističkoj zajednici općine Milna ove manifestacije pružili su Vinoretum Milna, volonteri udruge Pomorsko športsko društvo Mrduja, te ŠKMER - Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER).

image
Gabrić Media

Kako su napomenuli organizatori, Istra i Kvarner predstavili su se svojom autohtonom sortom - malvazija istarska, koja se nalazi samo u Hrvatskoj i Slovenskoj Istri, te u Friuli Venezia Giulia i Venetu; poznata je po svojoj svježini, mineralnosti, aromi bijele breskve i versatilnosti, jer može popratiti cijeli meni od aperitiva do deserta.

"Dalmacija je sinonim za moćna vina kao što je grk, autohtona bijela sorta s otoka Korčule koja je pronašla svoje mjesto na tržištu radi svoje posebnosti, lepršavosti, ali i ozbiljne strukturi te vrhunske kvalitete", dodaju.

image
Gabrić Media
image
Gabrić Media
image
Gabrić Media

U priopćenju stoji i kako je Središnja bregovita Hrvatska publiku oduševila pušipelom, bijelom sortom koja potječe iz Mađarske gdje se naziva furmint i koja se odlično adaptirala našem terroiru pružajući jedinstvenu svježinu, posebnu aromatiku i vina koja imaju dugi potencijal za odležavanje. Konačno, Slavonija i Hrvatsko Podunavlje pokazali su kako je naša zemlja idealna i za internacionalne sorte kao što je autohtona crvena sorta Bordeauxa - cabernet sauvignon, koji se razlikuje svojim kompleksnim karakterom, džemastom aromom te punim tijelom.

Ove su se vrhunske sorte, ističu, majstorski sljubile s gastro delicijama šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER), koji su od 20 do 23 sata pripremali i služili tjesteninu s umakom od tartufa i malvazije (Istra i Kvarner), slasni ragu od divljači s njokima (Istočna Hrvatska i Podunavlje), orzo/ječmenu kašu s umakom od teletine i povrća (Gorska Hrvatska), te bakalar na brujet s fažolima (Dalmacija).

U petak je održan Užežin Mrduje, čiji se program sastoji od sportskih natjecanja u moru sa kategorijama za djecu i odrasle, a za pobjednike u svakoj od navedenih utrka osigurana je nagrada. U Utrci na SUP daskama i Utrci na kajacima natjecatelji odmjeravaju snage u po 6 kategorija određenih po starosnim skupinama, dok je Utrka u kajacima dvosjedima bila predviđena samo za odrasle.

image
Gabrić Media

Ipak, veliko finale Mrduje slijedi u subotu, 20. srpnja - za kada je najavljen centralni događaj, onaj radi kojeg su se dišpetožasti otočani najviše i okupili - veličanstveno Potezanje Mrduje! Program počinje poslijepodne od 16 sati uz piće dobrodošlice na milnarskoj rivi nakon čega će prema Mrduji poći komandni brod Kuzma.

Kako bi se krenulo s Potezanjem Mrduje, u akvatoriju otočića do 17:30 bi trebale biti sve brodice, koće i gliseri. Početak Potezanja Mrduje će biti označen u 17:40 signalnom raketom i tada se brodovi sa Šolte trebaju poredati na konop na šoltanskoj, a brodovi s otoka Brača na bračkoj strani!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. srpanj 2024 06:09