Kako su danas objavili iz Michelinovog vodiča, dva srpska restorana prvi put u povijesti dobila su Michelinove zvjezdice. U pitanju su beogradski Langouste Restaurant i restoran Fleur de Sel Ateljea vina Šapat u Novom Slankamenu.
Langouste se nalazi na adresi Kosančićev venac 29, a kuhinju ovog restorana vodi chef Marko Đerić. Kako ističu iz Michelina, kod pripreme svojih jela posebnu pažnju posvećuje lokalnim i namirnicama iz biodinamičkog uzgoja, a posebno je fokusiran i na spajanje tradicije i kreativnosti.
Đerić je iskustvo i znanje stjecao u poznatim i cijenjenim restoranima pa je tako radio čak i u Geraniumu, jednom od najboljih restorana na svijetu i nositelju tri Michelinove zvjezdice, a kroz dosadašnje iskustvo, ističu na službenim stranicama restorana, razvio je svoju kulinarsku filozofiju i danas njeguje stil u kojem spaja tradicionalne ukuse s modernim tehnikama.
"U Langousteu vas očekujte meni koji se fokusira na bogatstvo lokalnih sastojaka, dok istovremeno pomiče granice gastronomske inovacije", poručuju.
S druge strane, restoran Fleur de Sel, koji je također nagrađen Michelinovom zvjezdicom, nalazi se u Novom Slankamenu, u sklopu kompleksa Atelje vina Šapat. Kuhinju ovog restorana vodi Nikola Stojaković, također chef koji je iskustvo stjecao u restoranima s tri Michelinove zvjezdice, uglavnom francuskim, pa nije ni čudno da i sam posebno cijeni francusku kuhinju i tehnike koje je odlikuju često primjenjuje kada priprema jela od lokalnih namirnica. Također se oslanja na tradiciju, a sva jela koja se u Fleur de Selu mogu probati uparuju se s vinima Šapat, mnogima najbolje vinarije Fruške Gore.
Dva druga srpska restorana dobila su Bib Gourmand oznake, a to su Iva New Balkan Cuisine i restoran Istok, oba se nalaze u Beogradu. Bib Gourmand oznaka dodjeluje se restoranima koji nude kvalitetna, dobro osmišljena jela po pristupačnim cijenama.
Michelinovu preporuku dobilo je 19 restorana, među kojima se nalazi i beogradski restoran Homa, za koji su mnogi predviđali da će biti prvi restoran koji će u Srbiji dobiti Michelinovu zvjezdicu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....