U petak, 7. srpnja, vinoteka Nesputana vina, jedina koja u nas prodaje isključivo prirodna vina, proslavila je, skromno i bez pompe, prvi rođendan. Posjetitelje su tim povodom častili pjenušcem, a na kupnju svih pjenušavih vina dali su i popust. Danas, godinu dana nakon otvorenja u dvorištu Žerjavićeve 7 u Zagrebu, odmah do Cafea u Dvorištu i Cogitove pržionice kave, vlasnik Boris Sarjanović, iako je i dalje suzdržan, može reći da je uspio - interes za još uvijek nišnu kategoriju vina, koja u svijetu polako, ali nezaustavljivo nameće nove standarde, raste i u nas, a scena iz dana u dan jača.
Početak nije bio lak
Stvari nisu bile baš ružičaste kad je gospodin Sarjanović, veliki entuzijast i strastveni ljubitelj prirodnih vina, dakle onih iz organskog i biodinamičkog uzgoja, prije četiri godine od Marka Kovača, pionira i prvog promotora prirodnih vina u nas, otkupio tvrtku Label Grand. Samo šest mjeseci nakon velike životne odluke o napuštanju korporacije u kojoj je imao važnu poziciju i osobne investicije u posao koji mu je dotad ponajprije bio ljubav i hobi, svijet je zaustavila pandemija Covida 19. Ono malo restorana koji su tada bili jedini koliko-toliko sigurni naručitelji zatvorili su vrata i sve je to trebalo nekako prebroditi.
Nesputana vina danas u ponudi imaju 300-tinjak etiketa, a njihovi su kupci, iako ima i starijih, obično mlađi, obrazovaniji ljudi, među kojima je i više stranaca koji žive i rade u Zagrebu. Boris Sarjanović i njegova trenutno jedina zaposlenica, arheologinja Izabela Andrašić, poznaju ih sve, a one koje prvi put kroče u njihovu trgovinu u većini će slučajeva vidjeti opet i s njima razviti prisniji odnos nego što je to uobičajeno u konvencionalnoj trgovini.
Priča o imenu
Naziv Nesputana vina, mnogima neobičan, osmislio je sam Boris Sarjanović. Bilo bi mu lako vinoteci jednostavno dati naziv na engleskom jeziku - Natural Wines, Essential Wines ili nekako slično, no činilo mu se, kako kaže, da vrijedi promovirati cijelu tu filozofiju prirodnog vinarstva na hrvatskome. Htio je nekom riječju dočarati ideju spontanosti, odnosno minimalne čovjekove intervencije u vinogradu i podrumu u procesu nastanka vina. Dakle, nesputanosti prirode.
Premda u ponudi imaju i francuskih, talijanskih, španjolskih vina, Nesputana vina najviše su fokusirana na zemlje Srednje Europe - Austriju, Češku, Slovačku, Sloveniju, a imaju i nešto malo hrvatskih i srpskih etiketa.
"Riječ je o vrlo uzbudljivoj regiji o kojoj svijet ne zna puno, a tu se događaju, upravo na području prirodnih vina, fantastične stvari. Austrijanci su otišli najdalje, Slovenci već dugo imaju dosta jaku scenu, Česi i Slovaci rastu nevjerojatno brzo pa već sad imaju stotinjak vinara koji žele proizvoditi vina u skladu s prirodom. Kod Mađara se rađaju neke velike stvari, u Srbiji trend raste, a žao mi je što moram reći da Hrvatska, koja ima prirodne uvjete da bude lider u čitavoj regiji, kaska i sve se svodi na nekoliko vinara entuzijasta. Nadam se da će se i to uskoro promijeniti, jer ono što se danas čini kao minoran trend polako postaje standard i smjer kojim kreću i veliki proizvođači", kaže Sarjanović.
Važna misija
Nesputana vina za čitavu vinsku scenu u nas čine neizmjerno važnu stvar, a njihova pozicija, iako još uvijek praktički u undergroundu, dobiva sve veći značaj. Sjetimo se toga kad budu slavili petu ili desetu obljetnicu vinoteke - vrlo je vjerojatno da će tada puno više nas na večeri s prijateljima otvoriti i neku butelju vina nesputanog žestokim intervencijama koje valjda već sedamdeset godina nesmiljeno nameće globalna vinska industrija.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....