SVAKAKO POSJETITI

QUAHWA: Mjesto gdje se ispija turska kava iz užarenog pijeska i artisan čajevi!

 Tomislav Kristo / CROPIX
Quahva nije samo lokal gdje se pije izvrsna kava već i pržionica gdje se kava prži kontrolirana posebnim softverom!

Na broju devet zagrebačke Tesline ulice smjestio se novootvoreni lokal i mala pržionica kave naziva Quahwa. Quahwa je derivat izvornog arapskog izraza qahwah za omiljeni napitak mnogih, a u doslovnom prijevodu znači ''napitak od biljke koji te drži budnim''.

Zagreb, 210617.
Kafic Quahwa.
Na fotografiji: kafic Quahwa.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Kristo / CROPIX

Robert Pudić, jedan od osnivača Quahwe, kavom se počeo baviti zbog ljubavi prema poslu, ali i napitku čija je zrnca počeo pržiti već sa pet godina.

Zagreb, 210617.
Kafic Quahwa.
Na fotografiji: vlasnik kafica Quahwa.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
CROPIX

- U mojoj kući se moralo znati pržiti kavu. Postoji negdje moja fotografija na kojoj pržim svoju prvu kavu, a pet mi je godina - rekao nam je Robert. Kava koju u Quahwi možete popiti osobita je ili točnije rečeno specialty coffee. Nabavlja se iz različitih dijelova svijeta, a najvažnija im je kvaliteta svake pripremljene šalice.

Zagreb, 210617.
Kafic Quahwa.
Na fotografiji: vreca kave.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Kristo / CROPIX

Zagreb, 210617.
Kafic Quahwa.
Na fotografiji: kava.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Kristo / CROPIX

- Okus kave ovisi o mnogo stvari: strani svijeta na kojoj je kava rasla, kako su je brali, koliko pažljivo, na koji način… Temeljni cilj nam je podići razinu kvalitete pripreme kave i svijesti o tome kakav okus treba imati kava. Također, iznimno puno ulažemo u edukacije. Posjećujemo natjecanja diljem Europe, a organiziramo ih i u Quahwi - kaže Robert.

Zagreb, 210617.
Kafic Quahwa.
Na fotografiji: kafic Quahwa.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Kristo / CROPIX

Quahwa ipak nije samo kafić, nego i mala pržionica kave te kuća latte arta!

Zagreb, 210617.
Kafic Quahwa.
Na fotografiji: crtanje po kavi.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Kristo / CROPIX

Kava se prži na licu mjesta, u lokalu, a strojevi koji se koriste su prvoklasni. Složenost postupka prženja kave još više potvrđuje činjenica da se u tom procesu koristi poseban softver koji mjerenjem razina kiselosti, šećera i gorčine traži savršena ''poklapanja'' na temelju kojih se prži kava.

- Aminokiseline su najvažnije u kavi, one joj daju slatkoću. Inače, kava je voće, raste u grmovima, a za prve plodove morate čekati od četiri do šest godina. Grm ima bijele cvjetove, a zreli plod je crvene boje. U svom sastavu može sadržavati i do 15% šećera, to je ono što želimo postići - nastavio je Pudić.

Zagreb, 210617.
Kafic Quahwa.
Na fotografiji: ledeni caj.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Kristo / CROPIX

Zagreb, 210617.
Kafic Quahwa.
Na fotografiji: ledeni caj.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Kristo / CROPIX

Zagreb, 210617.
Kafic Quahwa.
Na fotografiji: ledeni caj.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Kristo / CROPIX

Zagreb, 210617.
Kafic Quahwa.
Na fotografiji: ledeni caj.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Kristo / CROPIX

Osim kave, u Quahwi možete kušati i artisan ledene čajeve te tursku kavu pripremljenu u užarenom pijesku. Ako posjetite Quahwu, uvjerit ćetese da je riječ o uigranoj, pozitivnoj i educiranoj ekipi koja zna svoj posao i uživa u njemu. Planovi za budućnost uključuju dodatne edukacije, natjecanja u izradi latte arta te sljubljivanje kave i jela koja pripremaju neki od naših najboljih chefova!

Zagreb, 210617.
Kafic Quahwa.
Na fotografiji: turska kava.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Kristo / CROPIX

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. studeni 2024 09:34