Na broju devet zagrebačke Tesline ulice smjestio se novootvoreni lokal i mala pržionica kave naziva Quahwa. Quahwa je derivat izvornog arapskog izraza qahwah za omiljeni napitak mnogih, a u doslovnom prijevodu znači ''napitak od biljke koji te drži budnim''.
Robert Pudić, jedan od osnivača Quahwe, kavom se počeo baviti zbog ljubavi prema poslu, ali i napitku čija je zrnca počeo pržiti već sa pet godina.
- U mojoj kući se moralo znati pržiti kavu. Postoji negdje moja fotografija na kojoj pržim svoju prvu kavu, a pet mi je godina - rekao nam je Robert. Kava koju u Quahwi možete popiti osobita je ili točnije rečeno specialty coffee. Nabavlja se iz različitih dijelova svijeta, a najvažnija im je kvaliteta svake pripremljene šalice.
- Okus kave ovisi o mnogo stvari: strani svijeta na kojoj je kava rasla, kako su je brali, koliko pažljivo, na koji način… Temeljni cilj nam je podići razinu kvalitete pripreme kave i svijesti o tome kakav okus treba imati kava. Također, iznimno puno ulažemo u edukacije. Posjećujemo natjecanja diljem Europe, a organiziramo ih i u Quahwi - kaže Robert.
Quahwa ipak nije samo kafić, nego i mala pržionica kave te kuća latte arta!
Kava se prži na licu mjesta, u lokalu, a strojevi koji se koriste su prvoklasni. Složenost postupka prženja kave još više potvrđuje činjenica da se u tom procesu koristi poseban softver koji mjerenjem razina kiselosti, šećera i gorčine traži savršena ''poklapanja'' na temelju kojih se prži kava.
- Aminokiseline su najvažnije u kavi, one joj daju slatkoću. Inače, kava je voće, raste u grmovima, a za prve plodove morate čekati od četiri do šest godina. Grm ima bijele cvjetove, a zreli plod je crvene boje. U svom sastavu može sadržavati i do 15% šećera, to je ono što želimo postići - nastavio je Pudić.
Osim kave, u Quahwi možete kušati i artisan ledene čajeve te tursku kavu pripremljenu u užarenom pijesku. Ako posjetite Quahwu, uvjerit ćetese da je riječ o uigranoj, pozitivnoj i educiranoj ekipi koja zna svoj posao i uživa u njemu. Planovi za budućnost uključuju dodatne edukacije, natjecanja u izradi latte arta te sljubljivanje kave i jela koja pripremaju neki od naših najboljih chefova!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....