Karamel je jako vruć
I ljepljiv. Kada radite karamel u blizini držite veliku zdjelu s hladnom vodom i ledom. Ako vam karamel slučajno završi na rudi, odmah ju uronite u zdjelu s ledom i vodom.
Zdjela u kojoj ćete raditi karamel neka bude velika
Koristite što veću posudu/lončić u kojem ćete topiti karamel. Na taj način će se šećer ravnomjerno topiti. Što je površina veća, a sloj šećera tanji to je manja mogućnost zagaranja.
Koristite tešku metalnu posudu
Za topiti karamel vam treba kvalitetan lončić, tanki i nekvalitetni lončići se ne zagrijavaju ravnomjerno pa postoji mogućnost da vam karamel izgori.
Neka vam posuda bude čista
Ako radite tekući karamel, prije početka se uvjerite da u posudi, šećeru ili vodi nemate nikakvih nečistoća. Za rastopljeni šećer se sve lijepi, a ne želite u karamelu ono što u njemu ne bi trebalo biti.
Izbjegavajte miješanje
Trebate tresti posudu u kojoj radite karamel. Miješanjem postižete to da šećer više ne stoji ravnomjerno u posudi i na taj način se ne topi ravnomjerno.
Koristite kristalni šećer
Polemike su brojne kada se potegne pitanje o tome koji šećer koristiti. Najbolje je, ako u kućnoj radinosti izrađujete karamel, da koristite obični kuhinjski kristalni šećer, za početak. U budućnosti možete eksperimentirati.
Nemojte da vam karamel zagori
Ako vam karamel zagori, ne možete učiniti baš previše, možete ga samo baciti. Jedini savjet je da u njega dodate puno vode i ponovno ga vratite na vatru budući da ćete na taj način lakše očistiti posudu u kojoj ste pripremali karamel.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....