TRADICIONALNO JELO

RADIMO SKRADINSKI RIŽOT: Za one koji ovo jelo nisu imali prilike probati donosimo recept pa kuhajte i družite se uz veliku teću cijeli dan!

 Mario Kučera / Hanza Media
Skradinski rižot se kuha satima, točnije osam do deset sati, dok se teleće meso potpuno ne raspadne i ne nestane u kremastom rižotu koji se podlijeva mesnim temeljcem.

Za one koji sjajni skradinski rižot nisu imali prilike probati donosimo recept pa kuhajte i družite se uz veliku teću cijeli dan, najbolje na otvorenom. I da, tradicionalno ovaj rižot uvijek kuhaju muškarci. A čim budete imali priliku, original pojedite u Skradinu.

Zadar, 041214.
Jela iz Bozicnog menija restorana Art Kalelarga za gastro prilog SD-e.
Na fotografiji: skradinski rizot.
Foto: Luka Gerlanc / CROPIX
Luka Gerlanc / Hanza Media

Skradinski rižot

teleća ruža (but)
luk
riža
sol, papar, muškatni oraščić
ovčji sir

Vecera Skradin u restoranu Balon 25112016 Foto Mario Kucera

Za temeljac:

kopun
junetina i govedina za juhu
korjenasto povrće; mrkva, peršin, celer, peršinov list, list kelja i zelja
luk

Vecera Skradin u restoranu Balon 25112016 Foto Mario Kucera

Skuhati temeljac od navedenih sastojaka na laganoj vatri. Na masnoći dinstati nasjeckan luk pa dodati teletinu narezanu na kockice. Dinstati uz podlijevanje temeljcem minimalno šest do osam sati. Posoliti. Meso će se raspasti i pretvoriti u smjesu nalik pašteti. Dodati potom rižu i podlijevati temeljcem dok ne bude kuhana. Začiniti solju, paprom i muškatnim oraščićem. Posuti naribanim sirom netom prije posluživanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. studeni 2024 22:10