![34898793](https://static.jutarnji.hr/images/slike/2024/08/07/k_34898793_640.jpg)
Alla Beccaccia
Valbandon, Ul. Pineta 25, 52212, Fažana
srijeda-ponedjeljak 12:00-24:00 (utorak zatvoreno)
Chef: Jadranka Rodolović
Beccaccia, odnosno šljuka bena tradicionalna je i visoko cijenjena lovna divljač. Ovu malu pticu ukusna mesa gurmani poznaju i po još jednoj osobitoj delikatesi - neočišćenim crijevima. Šljuka se, naime, uobičajeno priprema s iznutricama, pa se nakon pečenja prvo izvade crijeva koja se mažu na kruh kao svojevrsno predjelo uz dodatak svježe mljevenog crnog papra. Fiziologija probave ove životinjice navodno koncentrira čiste proteine u crijevu, što su davno prepoznali talijanski i francuski lovci, često veliki epikurejci i gurmani. Lov je nedjeljivi dio ove istarske konobe, jer su Radolovići generacijama lovci. Iz skromnog lovnog turizma za susjede Talijane razvio se i današnji obiteljski biznis. Konoba/restoran, 14 soba, park s bazenom - sve je to zasluga i malenih šljuka, odnosno lovačke predanosti Josipa Pina Radolovića, majstora šljukolovca (120 šljuka ove sezone).
![Valbandon kraj Pule, 151015.
Restoran Beccaccia u Valbandonu u vlasnistvu obitelji Radolovic.
Foto: Goran Sebelic / CROPIX](https://static.jutarnji.hr/images/live-multimedia/binary/2019/4/3/15/beccaccia_valbandon06-15101.jpg)
Znao sam da moj posjet pada u vrijeme lovostaja na šljuke, pa nisam očekivao šumsku pticu na palenti, što je “signature dish” ovog mjesta, a potrebno ga je i ranije naručiti, jer se priprema četiri sata. Interesiralo me stoga čime će mi moći ugoditi iz bogatog repertoara lovačkih i istarskih gurmanluka.
Veliki otvoreni kamin dominira salom, a karirani stolnjaci i drvene grede nepogrešivo govore o mjestu u kojem jedete. Ambijent ugrijan otvorenom vatrom je topao, temperaturom i atmosferom. S jelovnika su se smiješile domaće pašte, pršut i mineštrina, a meni se u doba proljetnog ranijeg ručka činilo najprikladnije početi kobasicama i salamom od boškarina i nastaviti juhom od svježih divljih šparuga. Pljukance sa šugom od vepra morao sam naručiti u ovom hramu lovačke kuhinje, a po preporuci veselog konobara morao sam probati i raviole Alla Beccaccia, koji su još jedan specijalitet kuće.
![Valbandon kraj Pule, 151015.
Restoran Beccaccia u Valbandonu u vlasnistvu obitelji Radolovic.
Foto: Goran Sebelic / CROPIX](https://static.jutarnji.hr/images/live-multimedia/binary/2019/4/3/15/beccaccia_valbandon07-15101.jpg)
Za peku koja se taman dovršavala ionako više ne bi bilo mjesta, kao ni za druga mesa poput fiorentine ili teleće koljenice koje su me dražile s jelovnika. Tradicionalne kobasice su mi se svidjele više od salame s boškarinom, koja nije loša, ali to plemenito govedo zaslužilo je i bolju recepturu.
![Valbandon kraj Pule, 151015.
Restoran Beccaccia u Valbandonu u vlasnistvu obitelji Radolovic. Na fotografiji: koljenica pod pekom.
Foto: Goran Sebelic / CROPIX](https://static.jutarnji.hr/images/live-multimedia/binary/2019/4/3/15/beccaccia_valbandon01-15101.jpg)
Juha je gusta, blago gorkasta i puna šparoga s nekoliko kockica domaćeg kruha i predstavlja pravu posvetu ranom proljeću, okusima i bojama. Ravioli od krumpirova tijesta punjeni radičem i kobasicama preliveni umakom od sira fantastično su, ali ujedno i teško jelo, zbog svojih masnoća.
Požalio sam što nisam naručio neku salatu da kiselinom malo umirim želudac. Meso vepra u aromatičnom lovačkom šugu topilo se u ustima, a pljukanci su zasigurno najbolji koje sam ikada jeo. S mukom sam pristao na desert, jer su mi na karti izgledali nesimpatično - palačinke, sladoledi, prekomurska gibanica (!?) i slično, no uz intervenciju odličnog konobara stigla je torta s raskošnom kremom od kokosa punjena čokoladom. Jednostavno ću reći da još žalujem što nisam mogao pojesti dva komada.
Kućno vino je malvazija, a ona buteljirana su sva lokalna, dok je tiskana vinska karta, naravno, u pripremi. Konoba Alla Beccaccia je restoran u koji naprosto mora otići svaki ljubitelj lovačkih jela i/ili istarske kužine, ali i ostali posjetitelji će biti više nego zadovoljni. Uz malo brige o detaljima, poput kvalitetnije otisnutog jelovnika i proširene vinske karte, ovo bi mogla postati najbolja istarska konoba, pa čak i šire. Na kraju i važna molba vlasnicima, uz puno razumijevanje problema u nabavi: Zamijenite sicilijanske masline domaćima!
KATEGORIJA RESTORANA: Tradicionalni restoran
HRANA: 10/10
USLUGA: 9/10
AMBIJENT: 9/10
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....