Massimo Bottura je na Instagramu pokrenuo kuharski show "Kuhinjska karantena", talijanski slastičari i pizza majstori kuhaju na društvenim mrežama, a naš Siniša Lasan je krenuo s edukativnim programom zvanim "Vinska karantena". I naši susjedi su se aktivirali pa posljednjih nekoliko dana slovenski chef Janez Bratovž iz ljubljanskog restorana Restavracija JB (koji je za goste zatvoren od 16. ožujka pa nadalje) na svojoj Facebook stranici i stranici restorana objavljuje recepte kojima inspirira sve one koji vrijeme provode u (samo)izolaciji. Nama je za oko zapeo onaj za pile u bijelom vinu s gomoljastim povrćem i mladim krumpirom.
Evo što će vam trebati:
jedno domaće pile (2 kg)
sol
10 zrna papra
lovorov list
3 dl vina (suhi šipon)
1 dl suncokretova ulja
1 crna rotkva
1 repa
1 mrkva
5 manjih krumpira
1 crveni luk
3 češnja češnjaka
Priprema:
Piletinu operite pa nasolite iznutra i izvana. Zagrijte pećnicu na 120 stupnjeva Celzijevih. Očišćeno i narezano povrće i krumpir stavite u veću posudu od bakra ili lijevanog željeza (može i protvan) te začinite solju, paprom i lovorovim listom. Dobro izmiješajte. Dodajte ulje i vino pa na povrće položite pile. Poklopite (poklopcem ili aluminijskom folijom) i stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na jedan sat. Provjeravajte kako pile napreduje i nekoliko ga puta prelijte sokovima koji se skupljaju u posudi/protvanu. Nakon sat vremena maknite poklopac (aluminijsku foliju), povećajte temperaturu na 145 stupnjeva i pecite još 40 minuta. Poslužite u posudi/protvanu u kojem je jelo pripremljeno.
Pratite nas i na društvenim mrežama:
Sve o kampanji #OSTAJEMDOMA doznaj na jutarnji.hr/ostajemdoma
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....