Sastojci:
Tijesto:
4 jaja
4 žumanjka
300 g šećera
2 vanilin šećera
korica limuna i naranče
250 g svinjske masti (ili maslaca
malo soli
30 g amonijeva hidrogen karbonata
100 ml mlijeka ili vode
500 g oštrog brašna
500 g glatkog brašna
Nadjev:
800 g oraha
300 ml mlijeka
250 g šećera
2 vanilin šećera
korica 2 limuna i 2 naranče
50 g bijelih grožđica namočenih u rakiji od ruža
Izmiksajte jaj, šećer, vanilin šećer, koricu limuna i narane. Malo posolite. Dodajte mast ili maslac, ugrijte mlijeko ili vodu i rastopite amonijak te ulijte u izmiksano tijesto. Brašno dodavajte u mikser ili ručno i umijesite mekano tijesto. Stavite tijesto u foliju i pustite da odleži u hladnjaku jedan sat.
Mlijeko, šećer i vanilin šećer kuhajte do vrenja. Samljevene orahe stavite u posudu s koricom limuna i naranče te grožđicama. Prelijte vrućim mlijekom i šećerom. Dobro promiješajte i pustite da se krema ohladi. Podijelite tijesto i svaki komad razvaljajte na pobrašnjenoj površini. Na razvaljano tijesto stavljajte žličicu nadjeva dalje do ruba tijesta. Preklopite nadjev tijestom i čašom režite polumjesece, klašune. Klašune slažite na lim razmaknute jer narastu tijekom pečenja. Pecite ih na 170 stupnjeva 15 minuta dok ne porumene. Nakon što su se ohladili, premažite ih kistom rakijom od ruža i uvaljajte u šećer. Neka se malo posuše.