Svaka raštika nije za japrak jer od grube, debele i krupne japrak će vam biti daleko od onog "kako je red". Raštika mora biti što zelenija (s malo bijelih djelova), mlada, meka i nježna, ne krupnih listova. Prema tome, u osnovi, kvaliteta japraka ovisi o kvaliteti raštike.
Blagonaklona klima i plodno tlo pogoduju uzgoju brojnih kultura, ali dolaskom u Hercegovinu na meniju je apsolutno nezaobilazna raštika. Osim toga, ovdje se tradicionalno bere divlje zelenje poput pariča, komorača, šurlina, maslačka, kokošje voljice i štavelja.
Priprema se kao i raštika, na malo maslinova ulja, a može se ubaciti i malo suhog mesa, dok će posebne zazubice napraviti komad bravetine (ovčetina). Teta Ljilja je u svom vrtu nabrala prave domaće raštike i bacila se na pripremu!
Trebat će vam:
1 kg mljevene junetine 1 veći bijeli luk 1 veći češanj češnjaka 100 g riže malo crvene paprike malo soli malo papra raštika |
Odstranite drvenasti dio s raštike. Kratko blanširajte raštiku u vrućoj vodi i zatim ju izvadite. Mesu dodajte nasjeckani luk, češnjak, rižu, crvenu papriku, sol, papar i sve dobro promiješajte. U blanširane listove raštike motajte meso. Na dno posude stavite malo nasjeckane raštike, poredajte japrake pa sve prelijte litrom vode. Pustite tako da krčka oko sat vremena. U međuvremenu napravite zapršku pa ju prd kraj kuhanja prelijte preko japraka. Dolijte još vode i kuhajte još pola sata. Dobar tek!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....