Recept za popravljanje zimskog sivila

Torta della nona

Kuha: Ganoci Frisch

Snima: Maja Danica Pečanić

Donosimo provjereno dobar recept za popravljanje zimskog sivila. Nakon ove torte zaboravit ćete na ponedjeljak, hladonoću i slične zapravo vrlo nebitne stvari koje vas more, a lako se utope u šalici kave i kremastom okusu nonine torte.

  • 130 g maslaca
  • 3 žumanjka
  • 240 g brašna
  • 100 g šećera u prahu
  • prstohvat soli
  • Za kremu:
  • pola litre mlijeka
  • 200 g ricotte
  • 5 žumanjaka
  • 50 g gustina
  • 1 mahuna vanilije
  • sitno ribana korica jedne i pol nešpricane naranče
  • 3 jušne žlice Grand Marniera)
  • 100 g pinjola
  • 50 g blanširanih badema
  • 1 jušna žlica šećera u prahu

Za tijesto pomiješajte maslac i brašno dok ne dobijete grudastu teksturu (sličnu ribanom parmezanu). Umiješajte šećer, sol i žumanjke. Ako je tijesto presuho, dodajte malo mlijeka. Zamijesite tijesto, oblikujte ga u disk pa ostavite u hladnjaku pola sata. Za kremu skuhajte mlijeko s vanilijom i narančinom korom. Žumanjke i šećer miksajte dok ne dobijete pjenastu teksturu.

Umiješajte gustin i 1 dl toplog mlijeka. Kad mlijeko postane vruće izvadite mahunu vanilije, poprečno je izrežite i ostružite sjemenke pa ih vratite u mlijeko. Smjesu s žumanjcima ulijte u mlijeko, miješajte na laganoj vatri dok se ne zgusne, desetak minuta. U mlaku kremu umiješajte ricotta sir i Grand Marnier. Tijesto razvaljajte i stavite u maslacem namazani okrugli kalup za pite (tijesto malo izbodite vilicom) pa po njemu izlijte pripremljenu kremu. Kremu pospite tostiranim pinjolima i bademima. Na kraju sve pospite s malo šećera u prahu i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 40-ak minuta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. prosinac 2024 17:53