Fotografija: Berislava Picek
Petra Jelenić najvažnija je hrvatska slastičarka posljednja dva desetljeća. Mak na konac, slastičarnica koju je vodila u simbiozi s ambicioznom Petom četvrtinom, gdje je kuhao njezin kolega iz sheratonske generacije Dino Galvagno, odigrala je presudnu ulogu u domaćem slastičarstvu. Njezini elegantni, moderni, minuciozno izrađeni i stvarno fini kolači i torte u osnovi su bili old school – uvijek je inzistirala na pravim namirnicama, upotreba surogata bilo kakve vrste nije dolazila u obzir.
Jedini dobrodošao ustupak modernosti bila je tehnologija koja je omogućavala i inspirirala nove tehnike u kuhinji. Danas, nakon 25 godina slastičarskog rada, kao konzultantica, uglavnom u hotelskom biznisu u Istri, odgaja nove generacije prema istim strogim pravilima kojih se i sama uvijek držala. I to je jamstvo da ćemo imati novu generaciju odličnih slastičara, onih koji će dobro poznavati temelje.
Za 100. broj Dobre hrane Petra je s veseljem kreirala ovu tortu i svoj originalni recept podijelila s čitateljima.
„Torta se uvijek jela za posebne prilike i mora biti wow. Ona ne smije biti samo skulptura, jer torta je hrana. Ja volim torte i volim te momente okupljanja, cijelu tu priču koja se vrti oko torte. Kad radiš tortu, indirektno sudjeluješ u nečijem slavlju. I zato mora biti savršena.
Ideja ove torte? Kupine i maline su u sezoni, i željela sam ih kombinirati s biskvitom od mrkve koji obožavam. Slijepila sam ih s bijelom čokoladom, koja nema neki izrazit karakter, ali fantastično nosi druge okuse i izvrsno naglašava voće. Pa sam napravila kremu od bijele čokolade s malinama i kupinama i stavila biskvit od mrkve koji sam močila sa sirupom od limuna, naranče i kirschem od divlje maline.
Meni je to jako fino. Malo sam se i napila dok sam to filala – malo sirupa, malo kirscha… Kao što rekoh, sudjelujem u slavlju. A sama glazura je od ruby čokolade, od rozog kakaovca. Lijepa je, svečana, kiselkasta je sama po sebi što lijepo ide s voćem. Da bih dobila tu velur teksturu, otopila sam je u jednakom omjeru s kakao maslacem i špricala. Ja sam to radila s kompresorom, pa je to izgledalo kao da farbam auto, ali i vi to možete doma jer su danas dostupni sprejevi za taj velur efekt.” Recept je u nastavku. Odvažite se!