New Primitives

Restoran u susjedstvu ovim je jelom dotakao dno! Ili možda vrh top-liste nadrealista

Možeš imati najskuplje i najbolje namirnice, ali svejedno ti je to ako ih ne znaš cijeniti i pripremiti. Ovo je očiti primjer

Dobro poznati sarajevski restoran upravo se pohvalio novim specijalitetom kuće, koji je u istom trenutku počeo prikupljati komentare, koji nisu nimalo laskavi. A kako bi i bili kad je riječ o apsurdnom jelu ili, bolje rečeno, apsurdnoj primjeni namirnica. Naime, restoran Kibe Mahala na društvenim mrežama je objavio fotografiju jela koje su nazvali zlatna janjetina. I doista, sjaji se od zlatnih listića cijeli tanjur, jer je to inače lijepo i nježno meso u potpunosti prekriveno neprimjerenom dekoracijom, kao da je na njega zalijepljena neukusna tapeta.

Da se razumijemo, nemamo ništa protiv serviranja jela sa zlatnim listićima gdje to priliči i u mjeri koja priliči, ali kao što smo kritizirali maslinovo ulje, pa potom i pizzu na jednoj zagrebačkoj adresi koja se potpuno nepotrebno zaigrala istom dekoracijom, nismo mogli prešutjeti ovu razinu neukusa i neznanja. Pogotovo kad je riječ o restoranu, inače u vlasništvu kontroverznog sarajevskog ugostitelja, u koji stižu gosti iz cijele regije, ali i svijeta.

"Maksuzija kod Kibeta", kako su nazvali ovo jelo na društvenim mrežama, ako se nas pita, sve je samo ne jelo koje bismo ovdje naručili. Janjeće meso je, naime, predragocjena i delikatna namirnica koja zahtijeva brižnu pripremu, ali i poštovanje. Njezini sokovi i arome najbolje dolaze do izražaja uz sol, začine i maslinovo ulje, pa se u pripremi, barem u našoj pa tako i bosanskoj tradiciji, izbjegavaju čak i jači začini koji bi mogli prikriti njezin okus. Također, posebno dobar okus janjećem pečenju daje zapečena korica, pa već i pogled na nju kod mnogih izaziva zazubice. Zašto je onda prekriti jestivim zlatnim listićima, kao što to čine u ovom sarajevskom restoranu, ne vidimo baš nijedan razlog. Osim privlačenja pažnje koja je uspjela, ali je suprotno očekivanim reakcijama, kod mnogih podigla obrve od nevjerice.

Jestivi zlatni listići inače se koriste kako bi se dodatnim glamourom obasjao tanjur, odnosno posebno dekoriralo jelo poput vrhunskog rižota ili čokoladnog kolača, ili ukrasila čaša šampanjca, no nekako smo skeptični oko mogućnosti glamurizacije nasječenog mesa janjeta skinutog s ražnja. Možemo se složiti da je vizualni aspekt važan za restoranske tanjure, no zlato, osim za mnoge dvojbeno dekorativne funkcije, ni na koji drugi način ne pridonosi jelu - ne obogaćuje mu okus, niti mu daje nekakvu drugu okusnu dimenziju.

Inače, kilogram janjetine s ražnja u ovom restoranu u staroj sarajevskoj jezgri košta 75 KM (oko 38 €), no cijena ove nove, pozlaćene verzije još nije navedena na njihovoj web stranici, pa ne možemo reći koliko biste trebali platiti za jelo koje kao da je izašlo iz kuhinje top-liste nadrealista, odnosno s menija koje potpisuju Elvis J. Kurtović i drugi arhitekti novog primitivizma. Zacijelo ne malo, jer jestivi zlatni listići moraju biti od visoko kvalitetnog zlata od 24 ili 23 karata - nižekaratno zlato, naime, sadrži i druge metale od kojih su neki, osobito bakar, štetni za ljudski organizam.

Pa tko voli, nek izvoli. Možda se pokoji investitor iz Saudijske Arabije i poželi zlatnog janjeta, no domaćem ljubitelju dobre janjetine teško da će to pasti na pamet. A, uvjereni smo, ni slavnim gostima ovog restorana kojih je proteklih godina, zahvajujući Sarajevo Film Festivalu, bilo mnogo. Robert De Niro, Morgan Freeman, Brad Pitt, Angelina Jolie, Nick Nolte, Juliette Binoche, Danny Glover, Daniel Craig... neki od njih vjerojatno su posjetili Kibe Mahalu, možda su naručili janjetinu s ražnja, uz nju možda i bocu Kruga ili Cristala, koje ovaj restoran doista drži na svojoj neurednoj, ali mjestimično zanimljivoj vinskoj karti, no čisto sumnjamo da bi njihove eventualne sklonosti egzotičnoj gastronomskoj ponudi otišle toliko daleko u dekadenciju. Ipak je to pristojan svijet.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. prosinac 2024 00:45