Izvor: FineDiningLovers
Izvor fotografija: iStock
Kuhinja s pogledom? Ili još bolje, otvorena kuhinja u restoranu, u blizini blagovaonice. Na ovaj način, gosti mogu zadovoljiti svoju znatiželju i saznati kako se kuha u profesionalnim kuhinjama, ali i uvjeriti se u higijenske uvjete u kuhinji. Još jedna iznimno važna stavka je da gost pokazuje veću zahvalnost za hranu kada promatra kako se kuha, a i chefovi uživaju gledajući goste kako iščekuju i jedu njihove kreacije.
Izvor: Youtube
Prema istraživanju koje provodi Harvard Business School, najbolja hrana, čini se, je ona servirana u restoranima koji imaju otvorenu kuhinju. U dva tjedna, istraživači iz SAD-a su na sveučilištu provodili eksperiment u četiri različita scenarija. Kantinu na sveučilištu su pretvorili u laboratorij. U prvom scenariju, chefovi i gosti su bili udaljeni jedni od drugih. U drugom slučaju, gosti su mogli vidjeti chefove, ali ne i obrnuto. Treći scenarij je predstavljao suprotnu situaciju. Četvrti i posljednji scenarij je onaj u kojemu su se chefovi i gosti mogli vidjeti jedni druge.
Takva situacija se pokazala kao dobitna; čak + 17% ispitanika je više uživalo u hrani. Eksperiment je ponovljen nekoliko puta, koristeći različite lokacije, a istraživanje je potvrdilo početnu tvrdnju: kuhinjsko osoblje reagira pozitivnije ako svojim očima može pratiti reakcije gostiju.
Postoji više razloga za ovaj rezultat. Kontakt s gostima za chefove je izrazito poticajan jer na taj način shvaćaju važnost njihova posla, osjete poštovanje, zadovoljstvo i više su motivirani. Znanstvenici su prilikom eksperimenta unajmili i vanjskog promatrača koji je vodio bilješke o ponašanju chefova svaki put kada su ih gosti gledali. Osim toga, tu je i učinkovitija interakcija između blagovaonice, kuhinje i chefova. Chefovi su također mogli pratiti što se vraćalo u kuhinju nepojedeno, uz mogućnost da se prilagodi meni u realnom vremenu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....