Rižoto s piletinom i šampinjonima

Dani su još sunčani, ali već se dobrano osjeća da nam je stigla jesen – kako po datumu i priliči. Jesen je za mnoge od nas vrijeme branja gljiva. Ovaj će vam se rižoto svidjeti bilo da idete u lov na gljive u obližnji dućan, bilo da ćete se zaista zaputiti u šumu. Naime, odlično će funkcionirati s kojom god vrstom gljiva ga odlučili pripremiti!

  • 1 pileća prsa
  • 250 g šampinjona
  • 1 crvena paprika
  • 1 luk
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 i pol žlica maslaca
  • šalica i pol Arborio riže
  • 100 ml bijelog vina
  • peršinov list
  • timijan
  • kadulja
  • 2 žlice maslinova ulja
  • pileći temeljac
  • sol i papar

U tavu stavite pola žlice maslaca i dvije žlice maslinova ulja. Dodajte sitno sjeckani luk i dinstajte ga dok ne postane staklast. Dodajte potom rižu, timijan i kadulju i pržite oko jednu minutu. Ulijte bijelo vino pa dolijevajte malo-pomalo pileći temeljac jer riža brzo upije tekućinu. Miješajte i kuhajte oko 20 do 30 minuta dok riža ne bude kuhana, ali pazite da je ne prekuhate, mora biti al dente. U drugoj tavi za to vrijeme na maslinovu ulju popecite piletinu izrezanu na kockice, dodajte narezane gljive, češnjak i peršinov list pa dinstajte dok sva tekućina ne ispari.

Piletinu i gljive prebacite u posudu s rižom, posolite, popaprite i dobro promiješajte. Umiješajte još žlicu maslaca jer rižoto mora biti kremast. Poslužite sa svježe naribanim parmezanom i pospite sve svježim timijanom i kaduljom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. studeni 2024 12:04