Dani su još sunčani, ali već se dobrano osjeća da nam je stigla jesen – kako po datumu i priliči. Jesen je za mnoge od nas vrijeme branja gljiva. Ovaj će vam se rižoto svidjeti bilo da idete u lov na gljive u obližnji dućan, bilo da ćete se zaista zaputiti u šumu. Naime, odlično će funkcionirati s kojom god vrstom gljiva ga odlučili pripremiti!
- 1 pileća prsa
- 250 g šampinjona
- 1 crvena paprika
- 1 luk
- 2 češnja češnjaka
- 1 i pol žlica maslaca
- šalica i pol Arborio riže
- 100 ml bijelog vina
- peršinov list
- timijan
- kadulja
- 2 žlice maslinova ulja
- pileći temeljac
- sol i papar
U tavu stavite pola žlice maslaca i dvije žlice maslinova ulja. Dodajte sitno sjeckani luk i dinstajte ga dok ne postane staklast. Dodajte potom rižu, timijan i kadulju i pržite oko jednu minutu. Ulijte bijelo vino pa dolijevajte malo-pomalo pileći temeljac jer riža brzo upije tekućinu. Miješajte i kuhajte oko 20 do 30 minuta dok riža ne bude kuhana, ali pazite da je ne prekuhate, mora biti al dente. U drugoj tavi za to vrijeme na maslinovu ulju popecite piletinu izrezanu na kockice, dodajte narezane gljive, češnjak i peršinov list pa dinstajte dok sva tekućina ne ispari.
Piletinu i gljive prebacite u posudu s rižom, posolite, popaprite i dobro promiješajte. Umiješajte još žlicu maslaca jer rižoto mora biti kremast. Poslužite sa svježe naribanim parmezanom i pospite sve svježim timijanom i kaduljom.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....