Ručak koji nećete moći odbiti. Čak i ako ste jedan od velikih zaljubljenika u dobar komad mesa ova kombinacija bi vas se mogla dojmiti. Za početak krenimo s pečenom ricottom. Za izdašniju kombinaciju dodajte kockice kuhanog krumpira, ubacite malo pršuta, prelijte s nekoliko kapi maslinova ulja i nadjenite cherry rajčicama.
Stiže i detaljniji recept:
Za 4 osobe:
• 4 manja krumpira, oguljena i narezana na kockice
• 200 g pršuta, narezanog na manje komade
• 3 jaja
• 1 kg ricotte
• jedna i pol jušna žlica fino ribanog parmezana
• 3 jušne žlice sitno sjeckanog miješanog svježeg začinskog bilja
• 250 g cherry rajčica
• 2 šake rikole
• sol, papar, aceto balsamico, maslinovo ulje
Krumpir kuhajte u posoljenoj vodi dok ne omekša. Ocijedite ga i ostavite da se ohladi. Pršut usitnite u kuhinjskom blenderu. Dodajte ricottu i jaja. Krumpir zgnječite i u njega umiješajte pršut, ricottu i jaja. Umiješajte parmezan i začinsko bilje. Posolite i popaprite. Pripremite kalup (10×30 cm), obložite ga masnim papirom za pečenje i ulijte smjesu te je pecite u prethodno zagrijanoj pecnici na 180 stupnjeva 35 minuta. Pečenu ricottu ostavite da se ohladi, a u međuvremenu rajčice pošpricajte s malo maslinova ulja te kratko zapecite na grill (ili obicnoj) tavi. Ricottu servirajte uz pečene rajcice i rikolu te malo aceta balsamica i maslinova ulja.
Francuski odgovor na pizzu. Originalno pripremam na samom jugu francuske točnije u Nici. Poznatiji kao predjelo nego kao glavnbo jelo, ali vrlo lako se može pretvoriti u ozbiljnije jelo ako ga pošteno nadjenete, tapenadom od maslina, lukom i inćunima.
Stiže detaljniji recept:
• pola kg tijesta za pizzu
• 4 glavice luka, oguljene i narezane na tanke ploškice
• pola čajne žlice smeđeg šećera
• 5 češnja češnjaka
• 200 g slanih inćuna
• 2 jušne žlice sitno trganog lista majčine dušice
• 200 g otkoštenih crnih maslina
U širokoj plitkoj tavi na maslinovu ulju propirjajte luk i češnjak dok ne omekša. Pred kraj dodajte šećer, dobro promiješajte i pirjajte još nekoliko minuta. Tijesto za pizzu tanko razvaljajte, na njega posložite pirjani luk, rasporedite inćune i masline te posipajte majčinom dušicom. Rubove premažite s malo maslinova ulja. Pecite na 220 stupnjeva u prethodno zagrijanoj pećnici, 20-ak minuta, dok korica ne dobije zlatnosmeđu boju.
I za kraj nešto slatko, a kremasto. Kombinacija svježeg voća, mascarponea, vanilije i orašastih blodova. Za intenzivniji okustostirajte bademe i lješnjake.
• 1 kg svježeg voća
• 200 g mascarponea
• 2 dl slatkog vrhnja
• korica nešpricane naranče, fino ribana
• malo ekstrakta vanilije
• 1 jušna žlica šećera u prahu
• 2 žumanjka
• 200 g keksa od badema (ili – sastojci za kekse od badema: 80 g oštrog brašna, 30 g šećera, 80 g maslaca, 60 g grubo sjeckanih badema, fino ribane korice nešpricanog limuna, pola čajne žlice praška za pecivo)
Jagode i maline operite i očistite. Za kremu lagano mikserom (vrlo kratko) promiješajte slatko vrhnje te zatim promiješajte s mascarponeom. Istucite žumanjke sa šećerom dok ne posvijetle te ih umiješajte, zajedno s ekstraktom vanilije i koricom naranče u smjesu slatkog vrhnja i mascarponea. Voće poslažite u zdjelice te prelijte kremom i na kraju posipajte s mrvljenim keksima od badema. Kekse možete kupiti ili napraviti. Za kekse pomiješajte brašno, prašak za pecivo i šećer te malo soli. Umiješajte prstima omekšali maslac, a poslije bademe. Tijesto utisnite na maslacem namašćen papir za pečenje te pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 20 minuta. Kad lagano posmeđe, izvadite ih, ostavite da se ohlade te ih rukama razlomite.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....