Topla preporuka

Sabor je mjesto gdje se osjećate kao na večeri kod prijatelja s Michelinovom zvjezdicom

Na moru je ovog ljeta bilo lijepo, ali neka od najboljih jela kušali smo u londonskom restoranu

Životne priče i putevi pojedinaca ponekad jednostavno zvuče toliko inspirirajuće da ih se sjetimo u najneobičnijim trenucima, razmišljamo o njima intenzivnije nego o drugima i tražimo priliku da saznamo još više. Upravo to dogodilo nam se i s Nieves Barragán Mohacho, španjolskom cheficom koja je danas ponosna suvlasnica restorana Sabor u Londonu. Prošle smo godine ovu talentiranu cheficu slušali na Gastromasa konferenciji u Istanbulu, gdje je okupljenima u velikoj i potpuno ispunjenoj dvorani govorila o svojoj karijeri, odnosu prema hrani, postignućima i nagradama koje su je, kako je uzbuđeno prepričavala tada, u određenim trenucima života najprije zatekle, a potom i oblikovale njezinu karijeru.

"Imala sam san otvoriti samo svoj restoran, ponuditi ljudima španjolsku hranu na moj način, pustiti ih da jedu rukama i dijele. I tada se rodio Sabor", ispričala je Barragan okupljenima.

image
Lidija Lončarić
image
Lidija Lončarić

Njezin nas je inspirativan govor toliko nadahnuo da smo odmah po povratku iz Istanbula naručili njezinu kuharicu, također nazvanu "Sabor" (u prijevodu sa španjolskog to znači ‘okus‘), a onda, kada smo ovo ljeto godišnji odlučili provesti u Londonu, upravo je njezin restoran bio prvi u kojem smo rezervirali stol.

image
Lidija Lončarić
image
Lidija Lončarić

Sabor nije uobičajen restoran s Michelinovom zvjezdicom, i to je jasno onog trenutka kada shvatite da se nalazi u maloj zavučenoj uličici. Restoran je podijeljen na dva dijela, gornji dio gdje se jedu konkretnija jela poput, primjerice, španjolskog mliječnog praščića koji peku u posebnim pećima, i donjeg dijela s otvorenom kuhinjom gdje pričljivi i dobro raspoloženi kuhari jela završavaju pred vama. Odlučili smo se za drugu opciju i nismo pogriješili, jer tapasi koje smo ovdje kušali bili su toliko dobri da smo jedva stali s naručivanjem.

image
Lidija Lončarić
image
Lidija Lončarić
image
Lidija Lončarić

Od najboljeg pan tomate tosta (s rajčicom, logično) koji smo do sada isprobali, preko kroketa koji se tope u ustima i najslasnijih punjenih cvjetova tikvica, do fantastičnih janjećih brizla s kaparima i kremaste španjolske tortilje koja nas je ostavila bez riječi, jela ovdje toliko su moćna, sočna i lijepo izraženih okusa i tekstura da bi, čak i da ih iz nekog ludog razloga želimo zaboraviti, to bilo zbilja teško.

image
Lidija Lončarić
image
Lidija Lončarić

A najbolje od svega, cijene nisu pretjerane, barem ne za londonske prilike, i kreću se uglavnom od 10 do 20 funti po tanjuru (koji možete dijeliti). Ako naručite i kakav dobar koktel (a ovdje su stvarno dobri), večera za dvoje ispasti vas može oko 150 funti, što je za restoran s ovakvom hranom, s Michelinovom zvjezdicom nagrađivane chefice, koji se, ponavljamo, nalazi u Londonu, sasvim poštena cijena. Ili nam se tako, sada već naviklima na visoke cijene i kod nas, barem čini. Pa, ako se nađete baš tamo i gladni ste dobre hrane, neka Sabor bude jedna od prvih opcija. Najtoplija preporuka.

image

Dobra hrana, jesen 2024.

Fotografija: Berislava Picek/Cropix; Dizajn naslovnice: Vesna Veselić

U prodaji je novi broj magazina Dobra hrana! Šuma na tanjuru otvorila je mnoštvo tema, zanimljivih sugovornika, maštovitih recepata i preporuka... Dino Galvagno, Petra Jelenić, Ana Roš, Ana Morgan, Ana Grgić Tomić i Željka Klemenčić samo su neka od imena koja su uz nas zaslužna za ovaj broj najrespektabilnijeg, najvećeg i najuzbudljivijeg gastronomskog kolekcionarskog izdanja na više od 200 stranica!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. listopad 2024 09:55