Piše: Mateja Domitrović
Snima: Biljana Gaurina/EPH
Svi recepti su u našoj fotogaleriji!
Zna se da je u Istri koncentriran poveći broj vrhunskih vinara i maslinara. A isto tako i restorana, odnosno ugostitelja i obitelji koje rade na očuvanju i promidžbi svog kraja, svoje gastrotradicije i kulture nudeći ono najbolje od svega što Istra ima. Jedna od takvih obitelji je obitelj Zrnić Zdjarski, čiji se restoran, odnosno konoba Stari podrum nalazi u selu Most pokraj Momjana.
Kamo god krenuli u unutrašnjost Istre, nećete pogriješiti. Jer ako i ne naiđete na neki restoran ili lokalnu gostionicu u kojoj se nudi par domaćih jela, naići ćete barem na neko poljoprivredno gospodarstvo, vinograd, polje, maslinik, voćnjak, zanimljive ljude i nevjerojatnu prirodu. Dovoljno toga da se probude sva osjetila. Ista slika je i kad se vozi prema Starom podrumu, stigneš već opijen od ljepote oko tebe, a onda dođeš u prelijepo selo s tri kuće, od kojih je u jednoj konoba preko puta koje teče potok. Iza nje ogroman vrt i stabla voćaka te sve moguće začinsko bilje i ono zasađeno i ono divlje.
A onda te u kuhinji još opiju mirisi. U njoj je glavna kuharica gazdarica gospođa Mira, duša ovog mjesta. Mirin koncept je vrlo jasan: domaće i samo domaće. Sve namirnice koje koriste sami uzgajaju i proizvode, sakupljaju u šumi i po livadama ili nabavljaju od lokalnih proizvođača. Nema tu ničega iz supermarketa, ni pašte ni kruha. Sve sami mijese i peku. Sve je njihovih ruku djelo. Cijela obitelj je uključena u rad restorana. Pomaže i kći Ingrid i njezin sinčić Rendi, Mirin unuk kojemu baka Mira već sad prenosi kuharsko znanje. Rendi bez problema s bakom mijesi njoke za šug od boškarina.
A Mirin suprug Dragan Zdjarski glavni je dobavljač šumskih plodova, ponajprije gljiva, kojih poznaje oko 1000 vrsta. No, jedna je osoba uz Miru itekako važna za restoran, a to je njena kći Marinka. Ona dočekuje, poslužuje i ispraća svakog gosta, a to radi s takvom nevjerojatnom energijom i lakoćom, posve ležerno kao da služi svoje za stolom. Njoj je posve nebitno tko je stigao u restoran, svi imaju jednaki tretman. Marinka će znalački i prijateljski preporučiti što pojesti i popiti i ona je po našem skromnom sudu jedna od najboljih domaćina i poslužitelja koje smo upoznali. A kad imaš sve to u paketu, i vrhunsku hranu i predivne ljude, onda potpuno zadovoljstvo ne može izostati. I moraš se vratiti po još koju dozu svega toga.
Mira je cijeli život radila kao kuharica, a kad su se odlučili otvoriti svoj restoran, rekla je da on mora biti u kući gdje i žive. I tako je prije sedam godina ova konoba otvorena u njihovu dvorištu. Kada se obitelj ovamo doselila 70-ih godina iz Pirana s željom da im djeca odrastaju u prirodi, Mira kaže da nije mislila da će to biti potpuna divljina. Nije joj se nimalo svidjelo mjesto u koje je došla, bila je, kaže, pomalo ljuta na muža što ju je tu doveo. A sada je, može se reći, svoja na svome. – U to vrijeme ovdje nije bilo ničega, sve smo morali raskrčiti. Nigdje ni čovjeka ni psa – kratko će Mira. Marinka nam je objasnila zašto se restoran zove Stari podrum.
– U ovoj kući je nekada bila prva destilerija u Istri. Seljaci su tu, u podrum, nosili svoje plodove od kojih su se radile rakije i likeri pa nam je bilo nekako logično da restoran koji se nalazi na mjestu starog podruma nazovemo tim imenom – govori Marinka. Ovdje na tanjuru nema ničega što je izvan sezone osim zimnice koju sami rade (a u nju spada i izvrstan pekmez od šljiva koji su stavili u štrudlu za koju vam dajemo recept). Dakle, na tanjur neće zalutati ništa “umjetno”. Kod Mire se jede maneštra s bobićima, domaće juhe, šug od boškarina, fuži s tartufima, divljim šparugama i gljivama, ombolo i istarske kobasice, ali i dobra fiorentina i biftek…
Za početak će Mira svakom gostu pripremiti tostirani kruh s domaćim namazom od sira i naribanim tartufima, a među meze koje se mogu jesti i prije i poslije obroka su: istarski pršut, kobasice sa i bez tartufa, panceta, sve servirano s grilanim gljivama kad im je vrijeme. Naravno, sve to prate dobro poznata istarska vina, posebno ona njihova susjeda Kozlovića.
Kod Mire i njezine obitelji proveli smo gotovo cijeli dan, što u restoranu, što u prirodi, brali smo divlje jabuke i te će zalihe potrajati. Uglavnom, pita i štrudla od jabuka sad su glavni deserti u našoj redakciji. U Zagreb je doputovala i dostatna koli- čina začinskog bilja, pogotovo lovora koji će biti savršen za zimske saftove i gulaše, a Zrnići su nas počastili i svojim dunjama i kakijem. Može li bolje! Možda i može, no mi smo sretni da smo barem jedan dan doživjeli ono zbog čega se o Miri i Starom podrumu nadaleko priča.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....