Kada petkom ne pada kiša, zagrebačka tržnica Dolac pretvara se u pravi mali raj za gurmane. U sklopu projekta Place market, naime, poznati zagrebački ugostitelji posjetiteljima već su dva petka do sada nudili pomno osmišljena jela u street food formatima, a neki od njih pokazali su i kako mnogima omiljeni klasici izvrsno mogu funkcionirati u varijanti za uživanje s nogu. Tako je, primjerice, ekipa iz restorana Ficlek nudila punjenu papriku i štrukle, Tač soparnik, a najviše nam se svidio posebno osmišljeni sendvič sa srdelama chefice Ivane Bekavac, koji je kuhala na štandu Taika by Sherpa, te azijski štrukli ekipe iz SOI-a. Ako i vama ovo zvuči više nego primamljivo, već ovog petka svratite na Dolac i uživajte u slasnim zalogajima, ali i opuštenoj atmosferi. Kako nam je bilo na prvom izdanju Place marketa, a kako je bilo na splitskom Place marketu, pročitajte ovdje i ovdje.
U nastavku donosimo pregled ponude jela koja možete isprobati na Place marketu svakog sunčanog petka, ali budite sigurni da će vas na nekim štandovima ekipa ipak uspjeti iznenaditi pokojim finim novitetom.
Primjerice, načuli smo da nakon azijskih štrukli, koje u posluživali u veličini dumplingsa i poslužili ih uz kineski chili crisp te kiselo slatki luk i crveni chili, SOI-ovci pripremaju i azijski ajngemahtec. Zvuči više nego zanimljivo i jedva čekamo isprobati!
Bistro Apetit by Marin Rendić petkom na Dolac donosi dva jela, sipu na kremastoj palenti s bosiljkom, Grana Padanom i uljem peršina te pralinu punjenu bikovim repom i brie sirom na kremi od celera i šparoga u umaku od sira s jagodom. Njegovu pralinu imali smo prilike isprobati na prvom zagrebačkom Place marketu i u pitanju je okruglica koja je kremasta iznutra, a lijepo hrskava izvana poslužena na svilenkastoj kremi, uz jagodu koja lijepo osvježava cijelo jelo.
Na štandu Nautic cluba Pojoda by Christian Misirača najprije smo isprobali slasne, aromatične fritule s janjetinom, a prošlog petka Misirača je publici predstavio jela s patkom i sipom. Njegova nova kreacija za sada je još tajna pa je najbolje zaputiti se na Dolac i provjeriti što je ovaj majstor od morske i kontinentalne kuhinje pripremio.
Ekipa iz Gastronomada svakog petka na Dolcu nudi svoje panuozzo sengule, koje su ovdje veliki hit. Zasitne i moćne, odličan su odabir za one stvarno gladne. Više o njihovim sočnim, slasnim sendvičima pročitajte ovdje.
Sendvič s gljivama, juha od brokule s fregola sardom te pizze od kiselog tijesta s lososom, malinama i sirom, gljivama i lardom nudili su se do sada na štandu ekipe iz Brooma, a Ficlek je nudio punjene paprike, pohance s rizi bizijem i kajzeršmarn.
Soparnik i srdele bili su dio ponude ekipe iz restorana Tač, a RougeMarinovci su na prva dva izdanja završavali svoj skradinski rižoto. Meat the King nudi mesne delicije, burgere i odležane steakove, a Poke Poke, pogađate, poke bowl. Restoran Vinkl zadužen je za zagrebačke klasike kao što su purica s mlincima, zagorska juha sa štruklima, domaći sir i vrhnje s čvarcima, dok na štandu Cunamija možete isprobati sushi.
Jedan od naših favorita su i tostonesi sa štanda Arepere Maracay, koje rade od plantane s mesom i povrćem, a osim toga, nude ih i u veganskoj varijanti. Također, ovdje rade i empanade, koje su prilično velike i zasitne.
Vegani također mogu svratiti na štand Begs, gdje se nudi veganski katsu s rižom te Begs sish u tortilji sa salatom od krastavaca. Tu je i Al Dente s domaćom tjesteninom u kolutu od parmezana. Iz La Centrala, pak, svojim jelima najavljuju uskoro otvorenje španjolskog restorana u Teslinoj ulici, a posjetiteljima na Dolcu nude jela s krumpirom, španjolske kobasice i druge specijalitete.
Za slatko svakog petka brine ekipa iz slastičarnice Amelie, koja nudi cannole, kekse i svoje već poznate torte i kolače.
Na kraju, top jelo prošlog izdanja Place marketa bile su srdele u somunu te patlidžan u somunu. Cijela ideja, iza koje stoji ekipa iz Taika by Sherpa u suradnji s Ivanom Bekavac, bila je ponuditi pravo hrvatsko street food jelo koje se jede rukama kako bi se smanjilo gomilanje jednokratnog pribora. Za kreiranje samih jela poveli su se idejom da jelo bude lokalno, sezonski i sastavljeno isključivo od namirnica koje se mogu nabaviti na Dolcu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....