URANJENI BOŽIĆNI DAR

"Samo se pojavila u vinskom baru i ponudila mi suradnju. Keksi uz hrvatske vinske sorte? Može!"

Sommelierka Jelena Šimić Valentić

 Pupitres Arhiva/
Sommelierka Jelena Šimić Valentić predstavila je novu suradnju s Mirtom Atilijom koja se proslavila keksima s najljućom papričicom

Wine bar Pupitres boutique vinske kulture, sommelierke Jelene Šimić Valentić, na hrvatsku vinsku scenu donosi slatke zalogajčiće koji su posebno kreirani za sljubljivanje s najpoznatijim hrvatskim sortama vina kao što su malvazija, graševina, teran, plavac mali, zinfandel i pošip.

image

Pupitres arhiva

Pupitres Arhiva/

Win bar na adresi Frankopanska ulica 1 adresa je gdje je tijekom osam godina održan niz vinskih školica, tj. preko 1000 vinskih radionica. S osobitom pažnjom Jelena Šimić Valentić njeguje priču o autohtonim hrvatskim vinskim sortama koje istinski poštuje i pa kada je riječ o njihovoj promidžbi, osjeća dodatnu odgovornost pa ne čudi da je upravo Jelena prepoznala potencijal mlade slastičarke i poduzetnice Mirte Atlije koja stoji iza brenda Miscotti koji smo predstavili u Dobroj hrani.

image

Mirta Atilia u svom proizvodnom pogonu

Marko Miscevic/

Zajedno su u ovo predblagdansko doba kreirale slatke keksiće koji se odlično slažu uz vino i okusom idealno sljubljuju s odabranim vinskim sortama.

- Sve je počelo kad se Mirta pojavila na vratima Pupitresa i neočekivano mi predložila suradnju - kaže Jelena i ističe kako upravo zato što je i sama poduzetnica ima potrebu podržati mlade i proaktivne ljude te im na taj način dati dodatan vjetar u leđa. I tako je započela ova slatka vinska priča koja zasad donosi šest limitiranih izdanja Pupitres keksića uz vino, nazvanih po različitim vinskim sortama: malvazija, graševina, teran, plavac mali, zinfandel i pošip – po kojima je Hrvatska sve prepoznatljivija u svijetu. Svi su keksi napravljeni od kvalitetnih sastojaka te u sebi srodne okuse koje pronalazimo i u vinu s kojim ih sljubljujemo. Tako je, npr., za keksiće za teran karakterističan miris višnje, te savršeno prijaju uz to vino, dok se za graševinu karakterističan okus meda može pronaći u Pupitres keksićima pripremljenim baš za tu sortu. Suradnja je i edukativnog karaktera jer na svakoj kutiji Pupitres keksića uz vino dolazi kratki opis te sorte koji potpisuje Jelena Šimić Valentić.

image

Sommelierka Jelena Šimić Valentić

Pupitres Arhiva/
image

Novi keksi Mirte Atilie u šest kombinacija okusa koji se savršeno sljubljuju s određenom hrvatskom vinskom sortom

Pupitres Arhiva/

Pupitres keksići za vino osim što mogu biti vaš slatki užitak, idealan su poklon za sve koji uz vino preferiraju slatke, ali ne preslatke zalogaje, a koji su savršeno sljubljeni s odabranim vinom. Pupitres keksići uz vino dostupni su u Pupitres boutiqueu vinske kulture, a moguće su i narudžbe preko njihove web stranice kao i društvenih mreža.

U nastavku donosimo Mirtin recept za kekse s pistacijima i tamnom čokoladom

image

Keksi Mirte Atilie koje smo kušali na snimanju za Dobru hranu

Marko Miscevic/

Za kekse:

  • 150 g šećera
  • 60 g maslaca
  • 2 jaja
  • 205 g brašna
  • 60 g kakaa
  • 1/2 čajne žličice praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • 90 g očišćenih neslanih pistacija
  • 90 g tamne čokolade

Za glazuru:

  • 150 g tamne čokolade
  • 2 žlice ulja
  • nasjeckane pistacije

Pjenasto izmiksajte šećer s maslacem sobne temperature. Dodajte jedno po jedno jaje i sjedinite. U zasebnoj posudi prosijajte brašno s kakaom, praškom za pecivo i prstohvatom soli. Suhim sastojcima dodajte pistacije i tamnu čokoladu isjeckanu na komadiće. Smjesu brašna, kakaa, pistacija i čokolade dodajte u smjesu šećera, maslaca i jaja i kratko promiješajte dok se smjese ne sjedine. Pleh za pečenje obložite papirom za pečenje. Zagrijte pećnicu na 170 °C. Smjesu za kekse podijelite na 4 podjednaka dijela i svaki dio oblikujte u štrucu, odnosno valjak te malo spljoštite gornju stranu. Što je valjak širi, keksi će biti veći. Smjesa će se raširiti u pećnici, pa štruce trebaju biti međusobno udaljene. Pecite 25 - 30 minuta, dok smjesa ne bude čvrsta na dodir i dok se cijela štruca ne bude mogla pomaknuti s papira. Izvadite pečene štruce i smanjite temperaturu pećnice na 150 °C. Ohladite štruce na plehu ili rešetki za hlađenje i nakon desetak minuta oštrim nožem narežite šnite debljine od 5 do 10 mm, po želji. Za duže kekse režite štruce pod kutom. Poslažite izrezane kekse na pleh za pečenje i pecite 6 - 7 minuta. Ako su keksi veći, potrebno im je više vremena tijekom drugog pečenja. Preokrenite svaki keks i ponovno pecite isto vrijeme. Keksi će biti hrskaviji što se dulje peku. Za glazuru otopite čokoladu s dvije žlice ulja. Pečene kekse do pola umočite u glazuru, složite na papir za pečenje i pospite nasjeckanim pistacijama. Ostavite da se glazura stegne. Kekse čuvajte u limenoj kutiji ili zatvorenoj posudi. Najbolje pašu uz čaj ili kavu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. prosinac 2024 08:28