priprema: Vana Babić
snima: Berislava Picek
Količinu ulja smanjili smo na 150 ml te dodali 70 ml jabučnog soka, za zdraviju varijantu.
Trebati će vam:
• 350 g graham brašna
• 2 žličice praška za pecivo
• 1-2 žličica svježe naribanog đumbira (po želji)
• malo cimeta
• prstohvat soli
• 220 ml suncokretova ulja
• 200 g meda
• 180 g tekućeg jogurta
Za kremu:
• 1 grčki jogurt
• med
• cimet po želji
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 °C te pripremite papirnate čašice u koje ćete stavljati smjesu za cupcakese. U jednu posudu izmiješajte brašno, prašak za pecivo, đumbir, cimet i prstohvat soli. U drugoj izmiješajte ulje, med i jogurt. Potom dodajte suhe sastojke i promiješajte dok se sastojci ne prožmu. Dobivenu smjesu ulijte do pola kalupa jer će narasti. Pecite od 15 do 20 minuta, a u međuvremenu napravite kremu. Izmiješajte grčki jogurt s medom i malo cimeta. Kad su poprimili zlaćanu boju, pustite da se malo ohlade, a zatim ih nadjenite kremom.
2/4
priprema: Vana Babić
snima: Berislava Picek
Kod mariniranja budite strpljivi kako bi se svi okusi proželi.
Trebati će vam:
• 4 svinjska kotleta
Za marinadu:
• 1 limunov sok
• svježe mljeveni šareni papar
• malo ljute papričice
• sol
• senf
• med
• svježe naribani đumbir
• prstohvat smeđeg šećera
• 1 čep maslinova ulja
Chutney od mandarina i đumbira:
0,5 kg mandarina
• 10-15 g maslaca
• malo meda po želji
• sitno narezana ljuta papričica
• jednu veliku jušnu žlicu gustina
• prstohvat svježe naribanog đumbira • 1 žlica smeđeg šećera
Priprema:
Prvo pripremite marinade. Izmiješajte limunov sok, papar, sol, komadiće papričice, 2 žlice senfa, žlicu meda, naribani đumbir i maslinovo ulje. Smjesu namažite po komadima mesa i ostavite ih na sobnoj temperaturi najmanje 2 sata. Pripremite chutney: na laganoj vatri rastopite maslac pa dodajte žlicu smeđeg šećera. Kad se lijepo karamelizirao, dodajte očišćene mandarine natrgane na komadiće. Promiješajte, ako je smejsa pregusta, dodajte malo vode.Miješajte na laganoj vatri sve dok se madarine ne počnu raspadati, pa dodajte đumbir i papriku, zasladite medom. Uz miješanje dodajte gustin dok se smjesa ne zgusne. Meso zatim ispecite na tavi, 15 sekundi na jednoj starni, dok ne dobije lijepu smeđu boju, pa okrenite. Poslužite s chutneyjem.
3/4
priprema: Vana Babić
snima: Berislava Picek
Trebati će vam:
• 700 g oslića narezanog na manje komadiće • svježi kopar narezan na manje komadiće • svježa menta narezana na manje komadiće zmijine trave po želji također narezane na komadiće • 25 g svježe naribanog đumbira • korica 1 limuna • malo limunova soka • 1 jušna žlica jogurta • malo kima (po želji) • 2 jaja • 30 g krušnih mrvica • 1 jušna žlica ulja • 1-2 jušne žlice brašna • sol i papar • 1 češanj protisnutog češnjaka
Priprema:
U posudu stavite tanko narezane komadiće oslića, dodajte sitno narezanih svježih začina, đumbira, limunovog soka i koricu, protisnuti češnjak, jogurt, jaja, mrvice, sol i papar te brašno. Sve dobro izmiješajte. Zatim je ostavite u hladnjaku na pola sata i prekrijte plastičnom folijom. Radite kuglice veličine loptica za golf, a zatim ih prepržite na vrućem ulju. Ulje mora biti vruće inače će vam se okruglice natopiti uljem. Pecite ih svega 5 minuta okrečući ih sa svih strana.
4/4
priprema: Vana Babić
snima: Berislava Picek
Sladoled od sada više nije rezerviran samo za ljetne mjesece. Zimska verzija omiljene ljetne slastice koju jednostavno možete pripremiti i unutar svoja četiri zida.
Trebati će vam:
• 1 kg šljiva
• 2 čajne žličice svježe naribanog đumbira
• 250 g slatkog vrhnja (napravite čvrst šlag)
• prstohvat soli
• 5-6 žlica meda (zasladite po želji)
• 1 vanilin šećer
• malo zvjezdastog anisa
• malo ruma po želji
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 200 °C. Šljivama maknite koštice pa ih usitnite. Pomiješajte ih s medom, zvjezdastim anisom i posipajte s vanilin šećerom. Pecite na 200 °C kojih 20 minuta dok ne postanu posve mekane. Potom ih pustite da se hlade najmanje dva sata. Tada ih stavite u blender, dodajte čvrsti šlag, prstohvat soli, malo ruma po želji i dvije čajne žličice đumbira. Miksajte dok smjesa ne bude jednolična i homogena. Kušajte, a zatim zasladite po želji. Smjesu stavite u plastičnu posudicu a zatim zamrznite preko noći.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....