SIJEČANJ BEZ MESA

Sastavila besplatan veganski vodič s korisnim savjetima i receptima i postala hit na Instagramu

 Privatna arhiva/Martina Đođo
Martina Đođo kreirala je Veganuary vodič s dobrim preporukama, tjednim menijem i receptima

Početkom godine oni željni promjena u cijelom svijetu priključili su se Veganuary inicijativi. Kako smo već pisali u našem vodiču kroz zagrebačke veganske, vegetarijanske i plant based restorane, riječ je o ideji istoimene britanske neprofitne organizacije čiji je cilj potaknuti ljude diljem svijeta da kroz prvih mjesec dana u godini uživaju u prehrani bez mesnih i drugih proizvoda životinjskog podrijetla. Cijela ideja rodila se još 2014. godine, a samo prošle godine inicijativi se priključilo čak pola milijuna ljudi. Da bi ove godine brojka bila još malo veća, barem kada je u pitanju prehrana Hrvata, odlučila se pobrinuti Martina Đođo. Ona je, naime, kreirala besplatan Veganuary vodič i, kada ga je podijelila na svom Instagram profilu, izazvala opće oduševljenje.

"S idejom sam se samo probudila jedno jutro na kraju prosinca, ali ona je zapravo skup onoga što pokušavam napraviti na @cookie.djo Instagramu, a to je da ljudima pokažem dobrobiti veganske hrane, ali i da ih uvjerim da takav način prehrane može biti jako jednostavan, dostupan i financijski izvediv. Vodič sam radila 10-ak sati, ispreplela sam pisanje s poslom i spavanjem zadnja dva dana 2021. godine. Zapravo je nastao vrlo brzo i glatko, a reakcije su odlične. Vodič ima preko tri tisuće skidanja, ljudi se javljaju da isprobavaju. Nadala sam se da taj će taj besplatni format biti ljudima primamljiv, ali je interes stvarno nadmašio moja očekivanja. Jako me razveseli kad mi netko javi da im mame isprobavaju recepte, to je baš pobjeda", ispričala nam je Martina u kratkom razgovoru.

image
Privatna arhiva

Njezin vodič sadrži upute gdje i kako kupovati namirnice koje, kako kaže, nisu uobičajene na shopping listi svejeda, prijedloge jelovnika s idejama za doručak, ručak i večeru kroz cijeli siječanj, preporuke filmova te recepte.

Kako nam je rekla, veganka je postala prije tri godine i to kako bi si olakšala treninge. Potom se krenula dodatno informirati, istraživati i zaključila kako je za njezino zdravlje, planet na kojem živimo i životinje najbolje da prestane jesti meso i oprosti se od sira koji je, kako kaže, obožavala.

"Taj sir je baš često kamen spoticanja! Mislila sam da ne mogu bez sira, ali mogu, i sasvim mi je ok. Zamjene za sir u obliku sira kupujem vrlo rijetko, ne sviđaju mi se okus i sastav, pa sada pri kuhanju radije odabirem nešto što bi imalo smisla. Recimo, u savijače stavim mrvljeni tofu, u kavu stavljam zobeno mlijeko (iako najradije kavu pijem crnu), kreme za kolače radim s gustim kokosovim mlijekom, a najbolji veganski cheesecake mi je ispao sa svilenkastim tofuom. Puno ljudi radi cheesecake s kremom od indijskih oraščića, a ima i dobrih recepata koji koriste sojin jogurt. Sve se da zamijeniti na sasvim pristojan način", objasnila nam je.

RECEPT ZA GENERAL TSO'S TOFU

image
Martina Đođo/

Na predrasude da se od veganske prehrane ostaje gladan ili da je ona skupa, Martina spremno odgovara kako to nikako nije istina te kako velik broj namirnica koje koristi ima puno vlakana i masnoća koje nas čine sitima. Dodaje i kako predrasude najčešće imaju oni koji takav način prehrane nisu isprobali te kako je, kada jedeš sezonski, lokalno i što manje prerađeno, veganska, baš kao i svaka druga prehrana itekako pristupačna.

"Rekla bih da se Arnold Schwarzenegger najede od veganskog ručka, pa možeš i ti. Evo, recimo, ručak za dvoje koji se sastoji od pečenog tofua, pire krumpira, špinata na (biljnom) mlijeku i cikla salate košta ukupno manje od 30 kuna. Variva i čušpajzi mogu biti još jeftiniji. Sve, dakle, ovisi o pojedincu", dodaje.

image
Privatna arhiva

Njezin tjedni meni tako se uglavnom bazira na dostupnom voću i povrću, često radi i domaći kruh, voli i tjesteninu, a često priprema i slastice. U njezinom Veganuary vodiču upravo ćete takve recepte i pronaći. Od humusa i kruha sa sjemenkama, preko zapečenog graha, špinata s pire krumpirom, lazanja, tortilja i pohanog tofua, pa sve do slastica kao što su keksi od badema i buče, čokoladne kaše i energetskih pločica. Želja joj je pokazati da veganskoj prehrani vrijedi dati šansu, pa čak i tek preostalih 18 dana koliko je do kraja Veganuaryja preostalo. I mala promjena je dobra promjena, smatra Martina.

"Budite mali heroji svoje zajednice i dajte svoj doprinos očuvanju okoliša i životinja, ali i svoga zdravlja. Nemojte slijediti naučene obrasce nego istražujte svoj utjecaj i što sve možete postići malim promjenama", poručila je Martina Đođo na kraju.

Vodič možete besplatno preuzeti na poveznici.

BURGERI OD GLJIVA

Za 10 pljeskavica trebat će vam:

900 g gljiva (ovisno o sezoni - npr. 500 g šampinjona, 200 g bukovača, 100 g shiitake i 100 g vrganja)

2 glavice luka

2 režnja češnjaka

2 žlice maslinovog ulja

2 žlice soja sosa

1 žlica aceta balsamica

1 žlica javorovog sirupa

1 žličica soli

pola žličice dimljene slatke paprike u prahu

pola šalice riže

2 žlice mljevenih lanenih sjemenki

5 žlica krušnih mrvica

50 g sjeckanih oraha

prstohvat soli i papra

Priprema:

Rižu operite i stavite da se kuha u slanoj vodi. Gljive, luk i češnjak nasjeckajte, stavite u veću tavu, posolite pa pirjajte na maslinovom ulju 10-ak minuta. Zatim, kad se gljive dosta smanje i potamne, dodajte soja sos, aceto, javorov sirup i dimljenu papriku. Sve dobro izmiješajte, prijajte još 2 minute pa ugasite.

U blender stavite ocijeđenu kuhanu rižu, gljive i orahe. Sve dobro izblendajte.

Zblendanu smjesu prebacite u veliku zdjelu pa dodajte krušne mrvice, mljevene lanene sjemenke te malo soli i papra. Tko voli ljuto, može dodati i chilli. Dobro izmiješajte žlicom pa stavite u hladnjak na 20 minuta da se smjesa još malo stisne.

Nakon 20 minuta rukama oblikujte pljeskavice i slažite ih na pleh obložen papirom za pečenje. Pecite20 minuta na 200 stupnjeva. Mogu se peći i na tavi na malo ulja.

Poslužite s najdražim dodacima u dobrim burger pecivima - predlažem salatu od mrkve s vegan majonezom i neko lisnato povrće poput mladog špinata ili matovilca.

image
Martina Đođo/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. studeni 2024 11:21