Dizano tijesto prati zao glas. Osjeća se kvasac, neće da se podigne, neće ovo, neće ono…
A zapravo je stvar vrlo jednostavna. Poštujte kvasac pa će i on vas. Volite ga pa će i on vas (osim ako mu nije istekao rok trajanja, a to provjerite čim zasučete rukave da ne biste izgubili vrijeme bezveze.)
Dakle, imate kocku svježeg kvasca – što sad?
- Prvo i osnovno: u prostoriji u kojoj radite ne smije biti hladno jer inače od kruha i kolača neće biti ništa. Kvasac voli sobnu temperaturu. Neka sve namirnice, kao i posude koje upotrebljavate budu sobne temperature. Tako se kvasac neće šokirati ako dođe u dodir s hladnom posudom.
- Da bi se kocka svježeg kvasca aktivirala, potrebno ju je izmrviti u mlaku tekućinu (mlijeko ili vodu, ovisno o receptu) sa žlicom šećera ili meda te žlicom brašna. Potom mješavinu treba ostaviti na toplome da se stvori pjena. U ovoj fazi nipošto ne smijete dodavati masnoće ili sol jer oni sprječavaju aktivaciju kvasca.
- Kad se kvasac aktivirao, dodajte mu preostale sastojke i umijesite tijesto. Najlakše je to učiniti mikserom (s nastavcima za tijesto, koji nalikuju kukama), ali možete i ručno. Potrebno ga je mijesiti 15-ak minuta tako da se svi sastojci dobro povežu i da se u tijesto inkorporira i zrak koji će poslije dati one fine mjehuriće koji se napušu u pećnici.
- Potom slijedi prvo dizanje. Dobiveno tijesto ostavite na toplom mjestu u posudi prekivenoj blago vlažnom kuhinjskom krpom sve dok ne udvostruči volumen. Možete ga ostaviti u toploj prostoriji blizu grijanja ili pak u pećnici s odškrinutim vratima na temperaturi 40 – 50 °C. Ipak, pazite – ne smije biti ni pretoplo, dakle izravan kontakt posude s, primjerice, radijatorom nikako se ne preporuča.
- Kad je tijesto naraslo, premijesite ga, a zatom ili preselite u kalup ili napravite trokute/kuglice/kiflice/koji god već oblik želite pa ga zatim ostavite da se još jednom diže. Treba se opet vidno povećati jer smo ga miješenjem ipak malo spljoštili.
- Kad je drugo dizanje gotovo, preselite tijesto bez oklijevanja u prethodno zagrijanu pećnicu i pecite prema receptu.
Kratka rekapitulacija: aktiviramo kvasac u tekućini, zamijesimo tijesto, prvo dizanje, ponovo mijesimo, drugo dizanje, pečenje. Nije strašno.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....