PRIPREMILA DUBRAVKA DRAGUN

SAVRŠENO VUČENO TIJESTO: “Nemoš' se udat ako ne znaš razviti poštenu pitu.”

 Biljana Gaurina / Hanza Media
“Nemoš' se udat ako ne znaš razviti poštenu pitu.”

U mirnom kvartu zagrebačke Martinovke posjetili smo Dubravku Dragun, ujedno vlasnicu pečenjare “Kod Kraljice”, a ona nam je pokazala kako napraviti pravo pravcati vučeno tijesto. Nadjevi su nadalje vama na izbor, igrajte se s krumpirom, sirom, špinatom, mesom, povrćem, zeljem...

Trebat će vam:

500 g glatkog brašna Tip 550
2 dl topole vode
3-4 jušne žlice ulja
prstohvat soli

Zagreb, 220915.
Koturaska.
Pecenjarnica Kod Kraljice.
Pite.
Foto: Biljana Gaurina / CROPIX
Biljana Gaurina / Hanza Media
Tijesto premažite uljem i prekrijte krpom pa ostavite da miruje otprilike 30 minuta.

U brašnu napravite udubinu gdje ćete dodavati toplu vodu, zatim postepeno mijesite dodavajući ulje i malo soli. Što duže mijesite tijesto će biti elastičnije. Napravite kuglu, premažite je s malo ulja, pokrite krpom ili posudom. Nakon što odstoji tridesetak minuta, površinu pospite brašnom, a zatim krenite razvlačiti tijesto. Nakon što ste ga razvukli do debljine približno pola centimetra nauljite ga domaćim maslacem i provjerite krajeve koji moraju biti iste debljine kao i sredina. Nakon što je tijesto ravnomjerno raspoređeno možete krenuti na raspoređivanje nadjeva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. prosinac 2024 21:44