Foto: Shutterstock
• 4 krumpira
• 3 veće mrkve
• 400 g junećeg mesa
• 2 mlada luka
• 1 veća glavica luka
• 1 režanj češnjaka
• 1 žlica brašna
• 200 ml temeljca
• 1 žličica crvene paprike
• masnoća za prženje
• sol, papar
Očistite i nasjeckajte luk. Očistite i nasjeckajte češnjak. Ogulite krumpir i narežite ga na kockice. Ogulite mrkvu i narežite je na kolutiće. Mesu odstranite sve žlilice, pa ga narežite na kockice. Kockice mesa uvaljajte u brašno. U zdjeli zagrijte masnoću pa kockice mesa prepržite sa svih strana. Izvadite meso i ostavite ga na toplom. U masnoću u kojoj se pržilo meso stavite luk i dinstajte ga dok ne dobije zlatnu boju. Dodajte češnjak, pa kad zamiriši, zalijte temeljcem. Dodajte mljevenu crvenu papriku, promiješajte. Dodajte kockice krumpira i kolutiće luka, te kockice mesa, pa dinstajte podlijevajući temeljcem. Prije posluživanje jelo pospite na kolutiće narezanim mladim lukom.
2/6
Foto: Shutterstock
• 250 g tjestenine školjkica
• 300 g boba
• 250 g cherry rajčica
• 1 glavica luka
• 2 režnja češnjaka
• 2 žlice maslinova ulja
• sol, papar
Bob očistite i skuhajte ga. Ako želite, možete upotrijebiti u zamrznuti bob - tada ga nije potrebno čistiti. Tjesteninu skuhajte u slanoj vodi i ocijedite je. Očistite i sitno nasjeckajte glavicu luka i popržite ga na maslinovom ulju tako da dobije zlatožutu boju (pazite da ne zagori jer će postati gorak). Kad postane zlatnožute boje, dodajte oprane cherry rajčice i dinstajte dok ne postanu mekane. Ako su velike, tada ih raspolovite, ali će biti bolje ako ih pirjate cijele. Potom dodajte ocijeđeni kuhani bob i ostavite dinstati još pet, šest minuta da se okusi prožmu. Dobivenu mješavinu pomiješajte s kuhanim tijestom. Začinite solju i paprom, pokapajte s još maslinova ulja, pospite listićima metvice. Savjet: ako želite, jelo možete poslužiti posipano ribanim parmezanom.
3/6
Foto: Shutterstock
• 3 glavice komorača
• 70 g maslaca
• 30 g brašna
• 300 ml mlijeka
• 20 g parmezana
• na vrh žličice muškatnog oraščića
• na vrh noža mljevene crvene paprike
• sol
Komoraču odstranite vanjske listove ako su oštećeni, dobro ga operite, izrežite na četvrtine i kuhajte u slanoj vodi. Izvadite ga i ocijedite. U međuvremenu pripremite umak: u zdjelicu stavite 40 g maslaca, dodajte brašno uz neprestano miješanje, pa dodavajte mlijeko ne prekidajući miješanje, pazeći da se ne stvore grudice. Začinite muškatnim oraščićem i malo posolite. Manite s vatre. Dobro ocijeđeni komorač sa svih strana prepecite na tavici koju ste prethodno namastili preostalim maslacem. Zagrijte pećnicu na 200 °C. Namastite oblik za pečenje, pa pečeni komorač poslažite po dnu. Umak prelijte preko komorača. Po površini posipajte parmezan, pa oblik stavite u pećnicu. Pecite dok se na površini ne napravi zlatnožuta korica (otprilike 20-25 minuta).
4/6
• šalice bulgura
• 2 mrkve
• 1 žlica sjeckanih listića peršina
• 3 režnja češnjaka
• 1 glavica luka
• 1 jaje
• 2 žličice sezama
• sol, papar
• 3 žlice soja sosa
• 1 žličica mljevene crvene paprike
• 2-3 žlice brašna l ulje za prženje
Bulgur (kojeg možete kupiti u dućanima zdrave prehrane) kuhajte u slanoj vodi otprilike petnaestak minuta. Ocijedite ga i isperite hladnom vodom da se ne zalijepi. U međuvremenu očistite luk i sitno ga nasjeckajte. Očistite češnjak i također ga sitno nasjeckajte. Mrkvu ogulite i sitno naribajte. Na malo ulja kratko prodinstajte luk, češnjak i mrkvu, t ek toliko da uvenu i počnu puštati sokove. Prebacite smjesu na široki tanjur i pustite da se ohladi pa u smjesu dodajte jaje, nasjeckani peršin i ostale začine. Promiješajte i dodajte toliko žlica brašna da smjesa bude kompaktna. Oblikujte popečke. ako ćete imati problema kod oblikovanja, odajte još brašna. Prepecite ih na ulju s obje strane.
5/6
• 300 g kozica
• 2 manje tikvice
• 1 manja glavica luka
• 3 režnja češnjaka
• maslinovo ulje
• sol, papar
• 300 g špageta
Kozice očistite. Očišćene i oprane tikvice tanko narežite. Od glava i ljuski, ako želite, možete skuhati temeljac koji će vam dobro doći u ovom jelu, ili ga možete zamrznuti pa upotrijebiti kada se odlučite kuhati primjerice rižoto. Luk očistite i sitno nasjeckajte. Kratko ga prodinstajte na maslinovom ulju. Dodajte tikvice, pojačajte vatru i nekoliko minuta pržite dok ne dobiju zlatnožutu boju. U drugoj tavi, na maslinovom ulju kratko popržite nasjeckani češnjak, dodajte repove kozica i par minuta pržite dok tekućina ne ishlapi. Posolite, popaprite pa smjesu s kozicama dodajte tikvicama. U dosta slane vode skuhajte špagete. Ocijedite ih. Pripremljeni nadjev pomiješajte s tjesteninom.
6/6
• 3 batka sa zabatkom
• 15 maslina
• 100 ml bijelog vina
• 2 glavice luka
• 4 režnja češnjaka
• 2 žličice mljevene
• slatke crvene paprike
• žličice majčine dušice
• 1 žlica sjeckanog peršina
• sol, papar
• maslinovo ulje
Piletinu posolite i popaprite i pospite mljevenom crvenom paprikom.Dobro je protrljajte da začini prodru u meso. Češnjeve češnjaka oljuštite. Glavice luka ogulite i narežite ih na četvrtine. Oblik za pečenje možete obložiti papirom za pečenje ili aluminijskom folijom. U oblik za pečenje stavite piletinu, pa između rasporedite masline, češnjeve češnjaka i komade luka. Prelijte sve obilato maslinovim uljem i vinom te pospite majčinom dušicom i peršinom. Pecite na 180 °C dok meso ne dobije zlatnu boju. Povremeno podlijte sokovima koje će jelo pustiti. Poslužite s pečenim krumpirom i lisnatom salatom.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....