To se čekalo

Sedmerostruki dobitnici Oscara snimaju biografski film o Anthonyju Bourdainu, odabran je i glavni glumac?!

Nema ga već šest godina, no njegov lik i djelo nisu zaboravljeni. Nakon reizdanja njegove poznate kuharice, uskoro bi mogao stići i film kojeg su obožavatelji priželjkivali

Među mnogima nikad prežaljeni Anthony Bourdain, poznati američki kuhar, pisac i televizijska zvijezda te neosporno jedan od najboljih svjetskih chefova, već šest godina nije s nama. Premda je ta vijest 2018. šokirala mnoge, njegovi najveći obožavatelji ovih dana imaju razloga za veselje barem zbog toga što se naveliko priča kako poznata producentska kuća snima biografski film o njegovu turbulentnom životu. Uslijedila je ta vijest ubrzo nakon najave reizdanja Bourdainove kuharice Les Halles Cookbook: Strategies, Recipes, and Techniques of Classic Bistro Cooking povodom 20. obljetnice prvog izdanja, o čemu smo vam pisali ovdje.

Najavljeni dugometražni igrani film, koji će se zvati "Tony", nije prvi filmski projekt temeljen na Bourdainovom životu, no svakako je izazvao veliku pažnju javnosti koja je, kad je izašao dokumentarni film "Roadrunner", bila podijeljenih mišljenja o tom projektu zbog korištenja umjetne inteligencije koja je "skinula" Bourdainov glas i to bez znanja obitelji. Barem tako tvrdi njegova bivša supruga.

image

Dominic Sessa u filmu The Holdovers

Supplied By Lmk/Landmark/Profimedia

Premda još nije poznato koji će dio života Anthonyja Bourdaina biti ekraniziran, nagađa se kako će ga u filmu utjeloviti 21-godišnji američki glumac Dominic Sessa, koji je prošle godine svjetsku javnost oduševio u filmu "The Holdovers". Zanimljivo je dodati kako će režiju, navodno, potpisati Matt Johnson, koji potpisuje i "BlackBerry". Međutim, mnogi se nadaju kako film neće prikazati samo mladog njujorškog kulinarskog genija zbog kojeg su milijuni širom svijeta zavoljeli kuhanje, već da će se govoriti o njegovu životu i u kasnijoj, zrelijoj dobi. Tko bi u tom slučaju "obuo Bourdainove cipele" tek ćemo vidjeti, no publika navija za američkog glumca Erica Bogosiana kojemu je sada 71. godina, deset više no što je slavni chef imao kada je odlučio skončati život.

image
Ho/pa Images/Profimedia

Iza Tonyja stoji poznata njujorška producentska kuća A24, koja je, između ostalih, snimala "Everything Everywhere All at Once" koji je osvojio čak 7 Oscara, "Moonlight", "Lady Bird", "Hereditary", "Midsommar", "Talk To Me"…

Datum početka snimanja još nije poznat, a kako će publika prihvatiti film, svakako će se vidjeti već u prvim tjednim emitiranja. Očekivano je da će za Tonyjem vladati veliki interes, jer je Bourdain ostavio neizbrisiv trag. I naša ga je publika voljela. Sjetimo se samo koliko se o njemu pisalo kad je 2011. posjetio Hrvatsku i našu gastronomiju predstavio svijetu u nagrađivanom putopisno-kulinarskom showu "Parts Unknown". O Hrvatskoj je i pisao u knjizi "Put oko svijeta - sasvim drugačiji vodič".

U nastavku pogledajte Bourdainovu emisiju o Hrvatskoj gdje mu je domaćin bio chef Mate Janković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. kolovoz 2024 10:24