Sastojci:
• 1 kg dagnji • 8 malih škampa • 4 Jakobove kapice • 0,5 kg grama bijele ribe • 1 mala lignja • 4 češnja češnjaka • list lovora • prstohvat svježeg origan • 0,5 čaše suhog bijelog vina • 2 velike žlice maslinovog ulja • 1 smrvljena ljuta papričica • 0,4 kg pelata • pola šalice svježe nasjeckanog peršina
Priprema:
Očistite ribu, lignju i školjke. Na dnu lonca sa debljim dnom prvo zagrijte maslinovo ulje, stavite na to 2 zdrobljena česna češnjaka i smrvljenu papričicu, popržite minutu dvije pa dodajte bijelu ribu u manjim komadima, lignje u kolutićima, škampe, dagnje, Jakobove kapice i narezano meso rajčice ili pelate, peršin, druga 2 česna nasjeckanog češnjaka, podlijte sa s vinom, pa promješajte. Kuhajte poklopljeno na laganoj vatri oko pola sata, dok riba bude kuhana, a školjke otvorene. Ne miješajte već povremeno protresite posudu. Umak prelijte preko špageta posluženih na tanjuru.
2/5
Sastojci:
• 125 g pancete
• 2 velika jaja
• 1 žumanjak
• 2 velike žlice naribanog tvrdog sira
• 2 žlice maslinovog ulja
• sol i papar
Priprema:
Prije nego što ćete u lonac staviti kuhati špagete, na tavi lagano zagrijte maslinovo ulje pa popržite pancetu, narezanu kao tanke kvadrate, toliko da dobije boju, a da ostane mekana. Maknite s vatre. U zdjelici energično istucite prvo jaja i žumanjak, a potom još i sir i dobar prstohvat papra. Kad ste to pripremili, u ključalu vodu stavite kuhati špagete. Kad su kuhane izvadite ih u zdjelu, pa preko njih prelijte smjesu jaja i sira i masnoću s slaninom, i odmah počnite žestoko miješati drvenom žlicom sve dok se umak ravnomjerno rasporedi. Dodajte još sira i papra, i odmah poslužite.
3/5
Sastojci:
• 3 češnja češnjaka
• 100 g pinjola
• 150 g svježeg bosiljka
• 200 ml djevičanskog maslinovog ulja
• sol
• papar
• 50 g ribanog parmezana
Priprema:
Pinjole lagano prepržimo na tavi, bez dodataka masnoće, do zlatno-smeđe boje. U mužar ili zdjelu dodamo ohlađene pinjole, grubo nasjeckan češnjak, listove bosiljka i ulje pa usitnjavamo tučkom ili štapnim mikserom dok ne dobijemo žitku zelenu masu. Na kraju umiješamo sitno naribani sir, posolimo i popaprimo po želji.
4/5
Sastojci:
• 25 dag svježih vrganja
• 3 češnja češnjaka
• 2 žlice maslinovog ulj
• 1 dcl bijeloga vina
• peršin
• sol i papar
Priprema:
U tavi zagrijte ulje, dodajte nasjeckani češnjak, a kad požuti i na tanko narezane gljive, posolite i popaprite. Lagano pirjajte uz stalno miješanje dok vrganji povenu, pa dodajte vino i kuhajte sljedećih deset minuta, a ako vam ustreba tekućine, dodajte malo vode u kojoj se kuhaju špagete. U zdjelu stavite skuhane špagete, pa njih prelijte umakom s vrganjima, pospite s dvije žlice nasjeckanog svježeg lista peršina, žestoko promiješajte drvenom žlicom.
5/5
Sastojci:
• 1 glavica češnjaka
• 4 žlice maslinova ulja
• žlica svježe sjeckanog peršina
• žlica svježe sjeckanog bosiljka
• sol
• papar
Priprema:
Na ulju ugrijte češnjak narezan na tanke listiće, popržite ga nakratko dok pusti sok. U tavu dodajte skuhane špagete, sol, papar i peršin. Izmiješajte i pržite na laganoj vatri sve dok se špageti ne počnu primati za tavicu. Zalijte ih tada decilitrom vode u kojoj se kuhale špagete. Kad voda ispari, jelo se još pospe bosiljkom, i začini naribanim tvrdim ovčjim sirom.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....