Ako ste se barem jednom do sada okušali u izradi bagel peciva, zasigurno ste naišli na izraz "everything bagel", koji se koristi za mješavinu začina i sjemenki kojima se originalno posipaju upravo ta popularna peciva. Istu tu mješavinu nedavno su u ponudu uveli i u zagrebačkoj trgovini začinima Harissa, gdje 100 grama košta nešto manje od 5 eura i gdje su je predstavili kao veliki hit. No, o čemu se zapravo radi?
ŠTO JE, DAKLE, EVERTYTHING (BUT THE) BAGLE?
Riječ je o spoju sezama (bijelog i crnog), maka, sušenog češnjaka, luka i soli koja jelima daje ljepši, dublji okus, čini ih zanimljivijima i uzbudljivima za uživanje, a daje im i na hrskavosti. Ovu mješavinu najčešće ćete pronaći pod nazivom "everything bagel", ali i "everything but the bagel", koji je popularizirao američki lanac trgovina Trader‘s Joe.
TKO GA JE IZMISLIO?
Vjeruje se kako je na ideju prvi došao David Gussin, prije otprilike 30 godina, koji je u prodavaonici bagelsa jednog dana čistio posude za pečenje i ostatke otpalih sjemenki spremio u staklenku pa ih počeo koristiti za različita druga jela. Ispričao je potom to nekom drugom i stvar se počela širiti.
Osim Gussinove priče, postoji i ona da je mješavinu izmislio Joe Bastianich, američki restorater i sin slavne Lidije Bastianich, na jednom od svojih prvih poslova u prodavaonici bagelsa još 1979. godine.
"Definitivno sam izmislio ‘everything bagel‘ mješavinu, nema sumnje, to je jedina istina", rekao je u jednom intervjuu.
Tko god je izmislio, očito je napravio dobar potez, jer ova mješavina danas je superpopularna, ne samo u Americi, već u cijelom svijetu.
KONAČNO, KAKO OVU MJEŠAVINU NAPRAVITI KOD KUĆE I KAKO JE KORISTITI?
‘Everything bagel‘ mješavina vrlo je jednostavna za pripremu i trebat će vam tek nekoliko sastojaka. Pripremite dvije žlice maka, dvije žlice bijelog sezama, jednu žlicu crnog sezama i po dvije žlice sušenog luka i češnjaka. Mnogi stručnjaci savjetuju da je za pripremu ovog posipa najbitnije da ne koristite češnjak i luk u prahu, već baš pahuljice sušenog luka i češnjaka. Dodajte tome i dvije žlice morske soli, sve promiješajte i to je to. Dobra je opcija i sjemenke prethodno blago tostirati, kako bi imale još ljepšu aromu.
Jednom kada ste mješavinu napravili, spremite je u teglicu pa je koristite po potrebi. Koristiti je možete kao posip za jaja (kuhana, pečena, poširana...), dodati je možete i na druga peciva i kruhove osim bagelsa, odličan je dodatak i kremastim salatama, primjerice varijantama coleslaw salate, može se ubaciti i u krušne mrvice pri paniranju mesa, zatim u salate, dodati pečenom povrću, posuti po rajčici u sendviču, njome možete začiniti kokice, juhe, dodati na guacamole ili neki drugi umak prije posluživanja.
Odlična ideja bit će i pomiješati je s omekšalim maslacem pa sve zajedno koristiti za premazivanje još toplog tosta, a mnogi je posebno vole i u jednostavnoj kombinaciji s krem sirom. Mogućnosti je zbilja mnogo, a jednom kada isprobate ‘everything bagel‘, vjerojatno će vam biti jasno i zašto je ova mješavina toliko popularna u cijelom svijetu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....