FESTIVAL SMOKAVA U ZADRU

ŠINJORINA SANDRA: Veseli me što sam Festivalom smokava skrenula pažnju na to voće

 Jure Miskovic / CROPIX
Svoju zagrebačku adresu odlučila je zamijeniti zadarskom još 2004. godine od kad se i bavi uzgojem smokava, a njezina "Šinjorina smokva" poznata je u cijeloj zemlji

Što za vas znači prirodan, ekološki proizvod?

To je proizvod koji ću bez straha dati svojoj djeci. Prirodni ili domaći proizvod koji ne nosi markicu eko ne ulijeva mi neko povjerenje. Ljudi često omalovažavaju predznak "ekološki" i komentiraju da u današnje vrijeme ništa više nije ekološko, a to je stoga što ne shvaćaju definiciju. Ekološki je onaj proizvod za koji smo sigurni da sastojci pri uzgoju nisu tretirani nedopuštenim sredstvima, kemikalijama ili primjerice umjetnim gnojivima. To su skuplji proizvodi, ali nutritivno kvalitetniji, a i prinosi su znatno manji od konvencionalno uzgojene sirovine. Ekološko isključuje GMO, ali i pokazuje osviještenost proizvođača kad je u pitanju zaštita prirode i njezinih resursa.

Zadar, Poljica, 090914.
7. Festival smokava. Na imanje OPG-a Babac-Damjanic u Poljicima pozvani su novinari koji su se okusati u berbi smokava.
Na fotografiji: detalj iz smokovika.
Foto: Jure Miskovic / CROPIX
Jure Miskovic / CROPIX

Zašto ste se još 2004. godine odlučili preseliti iz Zagreba u Poljica pokraj Zadra i baviti baš uzgojem smokava?

S jedne strane iz "sućuti", zbog smokava koje su te 2003. pale sa stabla, a da ne propadnu, skuhala sam svoju prvu marmeladu u životu i bila oduševljena okusom. S druge strane - iz potrebe, jer sam očigledno završila jednu etapu života i trebala mi je promjena. Postala sam majka i shvatila da se ne želim više vratiti na staro, na posao novinarke u Zagrebu.

Zadar, Poljica, 090914.
7. Festival smokava. Na imanje OPG-a Babac-Damjanic u Poljicima pozvani su novinari koji su se okusati u berbi smokava.
Na fotografiji: detalj iz smokovika.
Foto: Jure Miskovic / CROPIX
Jure Miskovic / CROPIX

Kako se živi na selu i kako je biti poljoprivrednik?

Selo je udaljeno samo 20 minuta vožnje od grada. Nositeljica sam OPG-a koji u opisu posla ima proizvodnju, preradu i prodaju ekološkog voća i povrća, dakle kontroliramo uzgoj sirovine od polja do stola. Skidam kapu svima koji u Hrvatskoj danas nešto proizvode, a posebno proizvođačima hrane. Bila bi šteta da postanemo destinacija u kojoj će turisti kupovati uglavnom strane proizvode i pamtiti okuse i mirise uvozne hrane.

Zadar, Poljica, 090914.
7. Festival smokava. Na imanje OPG-a Babac-Damjanic u Poljicima pozvani su novinari koji su se okusati u berbi smokava.
Na fotografiji: Sandra Babac i Alan Damjanic, vlasnici OPG-a.
Foto: Jure Miskovic / CROPIX
Jure Miskovic / CROPIX

U čemu je tajna okusa vašeg namaza od smokava? Je li bilo teško pronaći idealan recept?

Smokva je idealno voće, dar prirode. Tu sam se našla ne bih li joj produljila životni vijek i u razdoblju kad je na stablima više nema. Smokva od koje proizvodimo Šinjorinu veličinom je sitna, sočna, izložena djelovanju bure, a pokožica je posuta cvijetom soli koju donese bura iz podvelebitskog kanala. Šinjorinu Smokvu radimo samo od jednog sastojka - ekološke smokve. S tim sam dovoljno rekla, dalje neću otkrivati da ne umanjim auru tajanstvenosti kojom zrači Šinjorina.

Ozren Drobnjak

Koji još pekmeze volite osim onog od smokava?

U ponudi imamo ukupno pet Šinjorina Smokvu, Dunju, Marušku, Šljivu i Mandarinu. Sve same žene! Marušku obožavam s vrhnjem, skutom ili jogurtom, a uz nju se pije crno vino. Frendica mi se pohvalila da je u njoj marinirala piletinu. Šljiva ide u umake, knedle… omiljeni mi je pekmez još od djetinjstva. Mandarina nam je s korom i ima gorko-slatki okus, volim je pojesti na žlicu. Dunja ide super s mesom, pršutom i, zapravo, sve ovisi o mašti i kreativnosti kuhara.

Zadar, Poljica, 090914.
7. Festival smokava. Na imanje OPG-a Babac-Damjanic u Poljicima pozvani su novinari koji su se okusati u berbi smokava.
Na fotografiji: proizvod Opg-a Sinjorina smokva.
Foto: Jure Miskovic / CROPIX
Jure Miskovic / CROPIX

Vaše omiljeno jelo sa smokvama?

Volim pojesti tortu Šinjorina Smokva koja je već godinama na meniju restorana Pet bunara u Zadru, ali svako malo je promijene, obuku u neko novo ruho.

Koje namirnice caruju u vašoj kuhinji?

Uvijek mi se čini da mi je frižider prazan ako u njemu nemam dobar komad domaćeg špeka, jaja, ili sira. Ljeti me veseli hladno pivo neke manje pivovare i u posljednje vrijeme ne idem u krevet bez barem jedne (ali ne kao iz one pjesme Hladnog piva - Dibidus, da zaboravim na sivilo današnjice!).

Imate li neostvarenih želja?

Imam poticajnih želja, evo, jedna mi se ostvarila nedavno. Uspjela sam posaditi smokvu kod Pozdrava Suncu uz pomoć gradonačelnika Zadra i tvrtke Nasadi, kojima zahvaljujem što će za 10 godina festivala posaditi 10 smokava na različitim lokacijama u gradu.

Što se sve može očekivati ove godine na 10. Festivalu smokava u Zadru?

Uz navedene aktivnosti, veseli me što sam s Festivalom smokava potaknula turističke i lokalne zajednice da se samoorganiziraju i pokrenu sajmove smokava. 7. i 8. rujna imamo Sajam smokava kod Trga pet bunara i krunski događaj Gastro smokvu - izložbu i degustaciju jela i pića pripremljenih sa smokvom gdje će se kuhari, ugostitelji, slastičari, OPG-ovci i ostali predstaviti svojim slanim i slatkim kreacijama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. prosinac 2024 06:13