Još jedna u nizu

Sjajna reklama za kvarnerski škamp, konobu Zijavica i Hrvatsku koju će vidjeti barem 3 milijuna ljudi

Jedna od najpoznatijih svjetskih gastronomskih platformi upravo je objavila video posvećen posebnom "stanovniku" kvarnerskog zaljeva kojeg desetljećima lovi otac vlasnika popularne konobe u Mošćeničkoj Dragi

Michelin Guide, megapopularna platforma koju samo na Instagramu prati više od 3,2 milijuna ljudi upravo je objavila video posvećen - kvarnerskom škampu. U glavnoj ulozi ovog videa našao se Bruno Vunić, ribar iz Mošćeničke Drage, upućenima dobro poznat kontakt za vrhunske primjerke ovog našeg morskog blaga. On je ujedno i otac Stivena Vunića, chefa i vlasnika konobe Zijavica te jednog od naših ponajboljih chefova mlađe generacije.

image

Tea i Stiven Vunić

JRE Press

Govori to i činjenica da je prošle godine sa suprugom Teom, s kojom vodi konobu, po izboru Dobrih restorana ponio titulu najboljeg restorana kreativne-urbane kuhinje u Hrvatskoj, ali i nedavno proglašnje Michelinovih restorana i preporuka u kojima ni Zijavica nije zaobiđena. A kako i bi kad se na ovom posebnom mjestu na Kvarneru pripremaju i gostima nude isključivo svježa riba, rakovi i plodovi mora. Naime, konoba Zijavica mjesto je koje želite posjetiti, jer iz godine u godinu pokazuju trud, vještinu i spomenutu svježinu namirnica, kakva nije vidljiva baš svugdje. Uz to, njihova je kuhinja zanimljiva, intrigantna, puna iznenađenja i zabavna.

image
Privatna arhiva

Sve to, rekli bi naši stari, ide iz kuće, a Stiven Vunić imao je najbolji primjer u svojoj. Njegov otac, prepoznao je i Michelin Guide, vrhunski je ribar koji se škamparenjem na vrše bavi već dulje od četiri desetljeća te je bio, složili bismo se, najbolji izbor za sugovornika o kvarnerskom škampu, vrhunskoj namirnici kakva se ne može naći nigdje na svijetu.

Kako je ispričao u videu koji je snimio za ovaj poznati gastronomski vodič, škamp s Kvarnera poseban je iz više razloga.

image
Screenshot Instagram @michelinguide/

"Kvarner je savršeno stanište za škampe. Imamo vrhunsku deliciju. I dok je nekad idealno vrijeme za škamparenje bilo u travnju i svibnju, s promjenom klime period lova na škampe pomaknuo se na lipanj i srpanj - naglasio je Vunić.

Ako ste se ikad pitali zašto je naš, kvarnerski škamp bolji od, primjerice, norveškog iako su iz iste porodice, objasnio je: "Okus našeg škampa je nešto posebniji i ukusniji zbog njihova staništa, a to je na 60 metara dubine".

image
Robert Fajt/Cropix

Zbog toga bismo trebali, smatra ovaj škampar, "dobiti jednu posebnu deklaraciju za kvarnerski škamp kojom bismo se, kad ga prodajemo, prezentirali i mogli naglasiti da neki restoran u ponudi ima baš kvarnerski škamp".

Kako izgleda škamparenje, kao i video koji je Michelin Guide snimio u suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom i TZ Kvarnera, pogledajte u nastavku.

Drugi je ovo nastavak Michelinovih videa iz Hrvatske u suradnji s HTZ-om. Podsjetimo, prije nekoliko dana objavili su video koji su posvetili Zadru i Šibeniku. U Zadru su tako posjetili restoran Kaštel (našu recenziju pročitajte ovdje) u sklopu hotela Bastion, Fošu (našu recenziju pročitajte ovdje) i Almayer, dok su u Šibeniku bili u konobi Vinko, kod Rudolfa Štefana u Pelegriniju te Armerunu. Taj video možete pogledati ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. kolovoz 2024 12:52