Bilo na žlicu, u umaku za tjesteninu, kao pašteta ili namaz, s mesom ili u vege varijanti, od ove tri namirnice mogu se pripremiti ozbiljni obroci i brze meze!
Salata od kuhane junetine i slanutka
300 g kuhane junetine iz juhe 200 g slanutka 2 mlada luka sol papar maslinovo ulje bučino ulje peršinov list |
U zdjelu staviti kuhani slanutak, narezanu kuhanu govedinu iz juhe, nascjekani mladi luk i bijeli i zeleni dio te sve začiniti solju, paprom, mješavinom maslinova i bučina ulja. Posuti peršinovim listom i promiješati da se sve obloži začinima.
Grah sa slatkim zeljem
500 g graha 1 veća glavica luka manja glavica zelja ili pola veće 2 češnja češnjaka sol papar maslinovo ulje par kriški kruha |
Grah namočiti preko noći, a ako koristite smrznuti mladi, bit će kuhan za maksimalno pola sata. Na maslinovu ulju prodinstati nasjeckan luk, podliti ga s malo vode, a kada postane staklast, dodati grah. Nakon petnaestak minuta, ako je riječ o zamrznutom mladom grahu, ili nakon pola sata, ako je riječ o suhom grahu, dodati narezano slatko zelje. Kuhati dok povrće ne bude mekano, ali paziti da se ne raskuha. Na kraju dodati nasjeckan češnjak, začiniti po želji. Servirati s prepečenim kruhom. Ako želite, dio graha možete odvojiti i izraditi štapnim mikserom pa vratiti u lonac da dobijete kremastije i gušće varivo.
Grah na crveno s ružmarinom
200 g bijelog ili smeđeg graha 200 g crvenoga graha 1 konzerva pelata pola šalice pasirane rajčice 1 luk 2-3 češnja češnjaka 1 žličica mljevene crvene paprike 1 žličica ružmarina, svježeg nasjeckanog ili suhog sol, papar maslinovo ulje tvrdi sir za ribanje |
Na maslinovu ulju prodinstati na ploške narezan luk pa kada omekša, dodati nasjeckane pelate i pasiranu rajčicu. Ubaciti ružmarin, a nakon desetak minuta, kada se umak malo zgusne, dodati kuhani grah. Posoliti, popapriti, dodati mljevenu papriku i češnjak te ostaviti još par minuta na vatri da se sve lijpo prožme. Servirati grah na gusto na šnitama kruha s naribanim sirom.
Varivo od leće i bundeve
250 g zelene leće 200 g hokaido buče ili neke druge 1 luk 1 mrkva 1 celerova stapka ili malo korijena celera 1 peršin, korijen i list 2-3 češnja češnjaka pola žličice mljevenog đumbira sol, papar |
Leću namočiti preko noći, oko osam sati. Bundevu oguliti i narezati na kockice. Na masnoći prodinstati luk i nasjeckano korjenasto povrće uz podlijevanje vodom ili temeljcem. Dodati potom kockice bundeve i leću pa kuhati dok povrće nije gotovo. Na kraju u lonac staviti češnjak, peršinov list, sol i papar te mljeveni đumbir. Servirati s preprženim, hrskavim kruhom.
Juha od crvene leće s kurkumom
1 šalica crvene leće 1 luk 1 žuta mrkva, peršin i malo celera češanj češnjaka 1 žličica kurkume malo muškatnog oraščića ribani parmezan kokosovo ulje sol, papar |
Na kokosovu ulju prodinstati luk s korjenastim povrćem. Dodati leću, uliti oko litru vode ili povrtnog temeljca te kuhati 15-20 minuta dok leća ne bude kuhana. Dodati potom nascjeckan češnjak pa izraditi juhu štapnim mikserom. Začiniti kurkumom, muškatnim oraščićem, solju i paprom, doraditi okus ako je potrebno. Servirati s preprženim kockicama kruha i naribanim parmezanom.
Varivo od slanutka i janjetine
300 g slanutka 500 g janjetine od buta 1 luk 3 češnja češnjaka 2 mrkve 1 peršin 1 konzerva nasjeckane rajčice ili pelata peršinov list sol, papar |
Janjetinu izrezati na komade veličine zalogaja. Na masnoći zažutiti luk, podliti s malo vode kad se počne lijepiti za dno posude pa mu dodati na sitnije narezanu mrkvu, peršin i rajčicu. Pirjati dok povrće ne omekša i uliti još vode. Kada ispari tekućina, dodati meso i kratko ga popržiti pa uliti temeljac i ostaviti da se kuha dok meso ne bude mekano. Pred kraj kuhanja dodati kuhani slanutak, a na samom kraju češnjak i peršinov list. Servirati s rižom ili uz domaći kruh.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....