Sve što je Split je satkano u splitskoj torti! Orasi, suhe smokve, grožđice… Ukoliko želite napraviti malo konkretniju tortu, punu okusa i s ukusnom kremom od vanilije, ovo je torta za vas! Mladenka Šarić nam je pokazala kako napraviti najbolju splitsku tortu ikad. Radi se sa voćem i orašastim plodovima kojih sada ima u izobilju, a za ovu blagdansku poslasticu trebati će vam:
- 11 jaja
- 250 g maslaca
- 300 g kristal šećera
- 200 g šećera u prahu
- 60 g oštrog brašna
- 200 g nasjeckanih suhih smokava
- 200 g grožđica
- 200 g oraha
- vanilin šećer
- aroma vanilije
Priprema:
Od suhog voća (smokava, grožđica i oraha) odvojite 45 dag i pomiješajte s oštrim brašnom. Umiješajte čvrsti snijeg od 11 bjelanaca te u njega uspite kristalni šećer i vanilin šećer. U smjesu ručno umiješajte suho voće s brašnom. Izlijte u namašten i pobrašnjen kalup i ispecite tri kore. Pecite oko 20 minuta svaku na 170 stupnjeva Celzijevih. U međuvremenu kuhajte na pari žumanjke sa šećerom u prahu dok se ne zgusnu. Pustite da se ohlade pa u ohlađene dodajte maslac sobne temperature i aromu vanilije. Nadjenite koru po koru, složite tortu pa je izvana bogato ukrasite preostalim suhim voćem.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....