SIROVI KOLAČIĆI

SLATKE MINIJATURE ZA PRSTE OBLIZATI: Blagdan Svetog Nikole je prava prilika da probate pripremati sirove kolače!

 Berislava Picek / Hanza Media
A, uostalom, nije to današnja moda - radile su ih i naše bake. Za božićnim bi se stolom gotovo uvijek našle kuglice od čokolade i prženih sjeckanih lješnjaka, a da ne govorimo o kuglicama od smokava s dodatkom ribane narančine korice.

Mnogo toga se može dodavati u sirove kolače - kao temelj mljeveni orašasti plodovi koji su povezani slatkim sirupima ili medom, a potom sjeckano sušeno voće i obilje začina po kojima, uostalom, i miriše Božić. Osim klasičnih lješnjaka, badema i oraha, sada se gotovo u svim dućanima mogu nabaviti i indijski oraščići koji će itekako dobro doći te datulje. A, kad su sirovi kolači u pitanju, onda savjet treba potražiti od stručnjaka pa smo se uputili našoj suradnici, Mihaeli Devescovi, koja je najprije privatno počela jesti sirovu hranu, a onda odlučila objaviti kuharicu "Sirova hrana".

Zagreb, 231116.
Mihaela Devescovi radi raw kolace s prirodnim i zdravim namirnicama. Sada je napravila Bozicne kolace s idejom Bijelog Bozica.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / Hanza Media

Godinu dana dodatnog truda, i osim što vodi portale sirovahrana.hr i zdravetorte.hr, Mihaela će objaviti drugu kuharicu, "Slatke strasti". Njezini su kolači bez šećera, brašna, jaja, mlijeka, maslaca i margarina, a isprobani su u kuhinji same autorice. Mogu se naručiti preko interneta, a možete ih kupiti i u trgovinama zdrave hrane, kao što su zagrebački Greencajg, Priroda i društvo i Grga Čvarak te u zagrebačkim Vivas barovima u Selskoj, Savici, na Krugama, Vrbanima, u Španskom i Klari.

Zagreb, 231116.
Mihaela Devescovi radi raw kolace s prirodnim i zdravim namirnicama. Sada je napravila Bozicne kolace s idejom Bijelog Bozica.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / Hanza Media

Mihaela svoje kolače i torte vozi i na obalu pa ih mogu probati Zadrani u Coffe&Cake i BioSvijetu, Splićani u BioPlanetu u Joker centru te Riječani u Manufakturi i prodavaonici Priroda i društvo. Cijene torti se kreću (ovisno o veličini i vrsti) od 180 do 200 kn, a pakiranje kuglica od 100 gr stoji 24 kn.

Ružičaste kuglice od kokosa

2 šalice indijskih oraščića
1 1/2 šalica kokosova brašna - ribanog
1/2 šalice cijeđenog soka od cikle
agavin sirup

Zagreb, 231116.
Mihaela Devescovi radi raw kolace s prirodnim i zdravim namirnicama. Sada je napravila Bozicne kolace s idejom Bijelog Bozica.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / Hanza Media

Prvo miksajte oraščiće do brašna, dodajte ostale sastojke i miksajte u sjeckalici dok se smjesa ne poveže. Dobivenu smjesu oblikujte u željene oblike i uvaljajte u kokosovo brašno.

Božićni slatki kruh

2 šalice badema
1 šalica indijskih oraščića
miks suhog voća (datulje, grožđice, suhe marelice, suhe smokve, suhi ananas, suhi mango, suhe banane)
agavin sirupa po potrebi ili nekog drugog tekućeg zaslađivača

Zagreb, 231116.
Mihaela Devescovi radi raw kolace s prirodnim i zdravim namirnicama. Sada je napravila Bozicne kolace s idejom Bijelog Bozica.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / Hanza Media

Miksajte bademe i indijske orašaste plodove do brašna, dodajte suho voće i kratko izmiksajte, po potrebi dodajte tekući zaslađivač. Smjesu prebacite u kalup za kruh i spremite u hladnjak (ako treba - nije božićno).

Mini torta s makom

Ružičasta krema

1 1/2 šalica indijskih oraščića
2 žlice kokosova ulja
3 žlice agavina sirupa
1/2 šalice soka od cikle

Miksajte sve sastojke u blenderu do glatke kreme.

Krema od vanilije

1 1/2 šalice indijskih oraščića
1/2 šalice kreme od kokosa
2 žlice kokosova ulja
1/2 šalice bademova mlijeka ili neko drugo orašasto mlijeko
3 žlice agavina sirupa
prstohvat burbon vanilije

Zagreb, 231116.
Mihaela Devescovi radi raw kolace s prirodnim i zdravim namirnicama. Sada je napravila Bozicne kolace s idejom Bijelog Bozica.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / Hanza Media

Miksajte sve sastojke u blenderu do glatke kreme.

Mak krema

1 1/2 šalice mljevenog maka
2 žlice soka od limete
1 šalica datulja
2 žlice agavina sirup

Miksajte sve sastojke u blenderu do glatke kreme. Prvo stavite jedan sloj kreme od maka, drugi od vanilije i treću ružičastu kremu. Spremite u hladnjak preko noći ili u zamrzivač na 3-4 sata.

Mini božićna pita

1 šalica badema
1 šalica indijskih oraščića
1 šalica lješnjaka
1 šalica datulja
4 žlice kakaa u prahu
1/2 žličice kardamoma
1/2 žličice cimeta

Zagreb, 231116.
Mihaela Devescovi radi raw kolace s prirodnim i zdravim namirnicama. Sada je napravila Bozicne kolace s idejom Bijelog Bozica.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / Hanza Media

Miksajte prvo orašide. Kad dobijete sitno brašno, dodajte ostale sastojke i miksajte dok se smjesa dobro ne poveže te rasporedite po kalupu i pritisnite zadnjom stranom žlice.

Krema

1 šalica indijskih oraščića
1/2 šalice soka od cikle
3-4 žlice agavina sirupa
2 žlice kakao maslaca
prstohvat burbon vanilije
1 žlica kokosova šećera
1/2 šalice kokosova mlijeka po potrebi

Sve sastojke miksajte u blenderu do glatke kremaste teksture. Po vrhu posipajte mak u zrnu i listiće mente.

Keksići s okusom naranče

2 šalice indijskih oraščića
1 i 1/2 šalica kokosova brašna - sitno
2-3 žlice agavina sirupa
4 kapi eteričnog ulja slatke naranče
voda

Zagreb, 231116.
Mihaela Devescovi radi raw kolace s prirodnim i zdravim namirnicama. Sada je napravila Bozicne kolace s idejom Bijelog Bozica.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / Hanza Media

Miksajte indijske oraščiće do brašna, dodajte ostale sastojke i miksajte dok se smjesa ne poveže. Dodajte još malo vode, npr. 2-3 žlice da vam bude lakše smjesu valjati, te oblikujte u božićne oblike. Stavite na mrežasti dio u dehidrator na 42 stupnja oko 6 do 8 sati ili u pećnicu na masni papir.

Punjeni kolačići

2 šalice indijskih oraščića
1 šalica klica od heljde
4 žlice agavina sirupa
2-3 žlice vode
3 žlice limunova soka

Zagreb, 231116.
Mihaela Devescovi radi raw kolace s prirodnim i zdravim namirnicama. Sada je napravila Bozicne kolace s idejom Bijelog Bozica.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / Hanza Media

Miksajte sve zajedno dok ne dobijete smjesu koja se drži zajedno te oblikujete u kalup za muffine, a ostavite u sredini udubljenje za punjenje.

Punjenje

1 1/2 šalica datulja
1/2 šalica suhih smokava
1/2 šalice soka od naranče
1 slatka jabuka
1/2 žličice cimeta
1/2 šalice grožđica

Miksajte sve sastojke osim jabuke i grožđica. Kada se sve dobro pomiješalo, dodajte ostale sastojke i miksajte.

Krema

1 šalica indijskih oraščića
4 žlice agavina sirupa
1/2 šalice vode

Miksajte sve sastojke do glatke kremaste teksture. Po vrhu kolačića stavite jednu žlicu kreme.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. studeni 2024 23:18