Poznati francuski kuhar, autor kuharica i televizijska ličnost Jacques Pepin u nedavnom razgovoru s novinarima otkrio kako prije spavanja ima neobičan ritual. Kuhar koji je karijeru započeo sa 17 godina u Francuskoj, kuhao za tamošnjeg predsjednika, a potom otišao u Americi, gdje se i proslavio, naime, smatra kako su njegova tajna dugovječnosti - grožđice u džinu.
"Jedite sedam grožđica namočenih u džinu svake večeri za dobro zdravlje i dug život. Grožđice umočite u omiljeni džin, sve zajedno stavite u staklenku, zatvorite i pričekajte da omekšaju pa u njima uživajte", poručio je Pepin.
Kako piše portal Food&Wine, pijane grožđice često se spominju kao dobar narodni lijek protiv bolova kod artritisa ili kao ključ dugovječnosti. Iako se ne zna točno podrijetlo i kome je prvome na pamet palo umočiti ih u alkohol, ova poslastica postala je iznimno popularna još 1993. godine, kada ju je prvi put u svojoj tada dobro slušanoj američkoj radijskoj emisiji spomenuo Paul Harvey, a kasnije su se upravo grožđice u džinu spominjale u različitim situacijama. Primjerice, Lucia DeClerck je za The New York Times 2021. rekla kako je 105 godina poživjela djelomično zahvaljujući ritualu jedenja devet grožđica umočenih u džin prije spavanja. Dodala je i kako ih u alkoholu drži devet dana.
Iako je u pitanju recept nalik brojnim drugima koje nam često dijele stariji u našoj okolini, na portalu Food&Wine našalili su se da, ako tako kaže superuspješan 87-godišnji Jacques Pepin, nema sumnje da je u pitanju dobar savjet.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....