NOVI NASLOV

Slavonske rakije više nisu samo brlje, ova knjiga otkrit će vam kako izgleda novi početak mnogima omiljenog alkoholnog pića

Listali smo novu knjigu Željka Garmaza, "Zbogom brljama!, novi početak slavonske rakije"

Željko Garmaz, novinar, pisac vinskih priča i knjiga, ovih je dana predstavio svoju novu knjigu, više nego zanimljivog naslova "Zbogom brljama!, novi početak slavonske rakije". Riječ je zapravo o zbirci priča o novim malim proizvođačima koji su se posvetili proizvodnji rakije i jakih alkoholnih pića, ali su se odmakli od šljivovice. Jer, kako piše Garmaz, slavonske rakije više nisu samo brlje niti šljivovice, slavonske rakije sada se proizvode od desetak vrsta šljive, kruške, dunje, marelice i breskve, različitih sorti grožđa, ali i od piva i kamilice.

image
Privatna Arhiva/
image
Privatna Arhiva/

"U Slavoniji se proizvodi i dvadesetak različitih ginova, neki su sa šljokicama i svjetlucaju u boci i čaši, ima likera od 69 vrsta trava, kao što postoji i Planinkovac, kaptolska inačica pelinkovca, te whisky. Slavonija uskoro dobiva i svoju prvu votku. Samo u Slavoniji vinjak čeka čak 17 godina da izađe na tržište, kao što jedino u Slavoniji komovica stara čak 40 godina tek sada pomalo okončava svoj višedesetljetni boravak u hrastovim bačvama", piše Garmaz i daje uvid u ono što se skriva na 196 stranica njegove nove knjige.

image
Privatna Arhiva/
image
Privatna Arhiva/
image
Privatna Arhiva/

Prelistali smo je i slobodno možemo reći kako je u pitanju opsežan i vrlo zanimljiv pregled pažnje vrijednih malih proizvođača koji svaki ljubitelj gore pobrojanih pića mora imati u svojoj kolekciji. Među licima koja su navedena u knjizi i imenima koja su Garmazu ispričala svoje priče nalaze se Velimir Babić i Petar Jakupec sa svojim rakijama iz minskog polja, Marko Bošnjak koji je svoje prvo pivo proizveo u kazanu od rakije, a prvi destilat napravio je od piva, zatim Emerik Pišl, đakovački alkemičar čije voćne rakije, kako kaže Garmaz, nikada neće biti pišlovače te Mihovil i Iva Pranjić čiji je Castrum džin u rekordnom roku postao apsolutni hit, a napravili su i Planinkovac.

I najvažnije na kraju, knjiga "Zbogom brljama!, novi početak slavonske rakije" može se kupiti naručiti putem e-mail adrese Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., a cijena je 30 eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 18:31