Nakon izrazito uspješnog prošlogodišnjeg MasterClassa, Graševina Croatica nastavila je s brendiranjem i organizacijom poslovnih susreta na odabranim lokacijama i vinskim položajima Slavonije i hrvatskog Podunavlja. Ovogodišnji Graševina MasterClass održan je od 9. do 11. listopada s vrlo raznolikim programom, a događanju su se odazvali vinski profesionalci, distributeri, sommelieri, i najznačajniji domaći mediji koji su kroz radionice, ali i B2B druženja otvorili bitne teme o pozicioniranju Graševine.
Događanje je započelo u Kutjevu u vinogradima Krauthaker uz kušanje vina Slavonije i hrvatskog Podunavlja, a zatim se nastavilo u vinarijama Galić i Sontacchi, gdje su se pod vodstvom sommeliera Darka Lugarića održale dvije radionice pod nazivima "Dosljednost i izvornost vina i vinarija Graševine Croatice" i "Terroir 2.0 vinogorja Slavonije i hrvatskog Podunavlja". MasterClass u Kutjevu zaokružen je degustacijskom večerom u restoranu Slavonska kuća Vinkomir, gdje su sudionici imali priliku kušati specijalitete lokalne kuhinje uz pažljivo odabrana vina.
Drugi dan, rezerviran za konferenciju GO (Graševina Osijek), održan je u osječkom Centru za posjetitelje Tvrđa u organizaciji Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, Osječko-baranjske županije, Grada Osijeka, Turističke zajednice OBŽ i Graševine Croatica. Glavne teme konferencije bile su "Izazovi i prilike vinske industrije u Republici Hrvatskoj" i "Mijenjaju li milenijalci i generacija Z vinsko tržište?".
"Graševina je naša gospodarski najznačajnija sorta koja u proizvodnji čini 25 % površina i gotovo 45 % proizvedenog vina. Od ove sorte vinari proizvode široku lepezu mirnih vina te pjenušava vina. S obzirom na količine i kvalitetu, pri čemu je 80 posto vina u kategoriji kvalitetnih i vrhunskih vina, graševina kao sorta ima daleko najveći izvozni potencijal te može biti lokomotiva i za ostala hrvatska vina. Stoga graševina svakako zaslužuje posebnu pozornost i ovakvu konferenciju na kojoj se raspravlja o aktualnim izazovima u proizvodnji i mogućnostima marketinške prezentacije te novim načinima komunikacije prema potrošačima osobito mladim pripadnicima Z generacije“, rekao je izv. prof. dr. sc. Krunoslav Karalić, v.d. ravnatelja Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu.
Istoga dana kušala su se vina prema odabiru Željka Garmaza na položajima vinarije Erdut, a poseban je interes bio za Grand MasterClass radionicom odabranih graševina koju je vodio Saša Špiranec u impresivnom Starom podrumu Iločkih podruma.
Da su gastronomija i enologija usko povezani s turističkim aspektom brendiranja destinacija, potvrdili su sudionici i trećeg dana MasterClassa, razgledavajući podrume Iločkih podruma i zidine Starog kraljevskog grada Iloka koje su sveprisutne oduševile ljepotom, elegancijom i iznimnom poviješću.
Uzvanici iz svih krajeva Hrvatske i regije potom su se uputili na jednu od najudaljenijih točki Hrvatske, Vinariju Papak, gdje je bilo organizirano kušanje graševina iz više zemalja po izboru vinskih stručnjaka Tome Jakopovića i Ive Kozarčanina, što je bila i uvertira u završnu svečanost ovog trodnevnog boravka u Slavoniji.
Na ladanjskom imanju Principovcu pod zvijezdama održan je Dunav Wine Festival - specijalizirani boutique festival u organizaciji Graševine Croatice i u suradnji s TZ Vukovarsko-srijemske županije i hrvatskim vinskim portalom Vinski klub. Festival je ponudio jedinstveno iskustvo za ljubitelje vina i pažljivo biranih gastro delicija, a uz odabrana vina Slavonije, hrvatskog Podunavlja i susjednih zemalja, renomirani kuhari Ivan Đukić, Saša Vojnović i Igor Vlatković pobrinuli su se za showcooking stage pripremivši na kreativan način jela koja su se savršeno sljubila s vinima za vrhunski doživljaj gastro kombinacija. Festivalski program vodila je Ana Radišić, a atmosferu su dodatno začinili glazbenici Marina Soldo i Dorian Brekalo.
"Nakon vrlo uspješne prve godine odlučili smo nastaviti s ovom odličnom praksom i pokazati novu destinaciju. Graševina, kao jedna od najznačajnijih sorti srednje Europe te najzastupljenija hrvatska sorta zaslužuje događanja ovakvog tipa", rekao je Tomislav Panenić, direktor Graševine Croatice.
Konačno, iz Graševine Croatice poručuju kako su sinergija vinske struke, turističkog i gastro sektora te državnih institucija neophodni za provođenje usuglašene strategije kako bi graševina kao sorta ispunila svoj velik potencijal i doprinos gospodarstvu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....