KORAK PO KORAK DO GYOZA

SLUŠAJ CHEFA I KUHAJ BOLJE: Chef Mario Mihelj otkrio nam je kako jednostavno napraviti sjajne gyoze kod kuće!

 Berislava Picek / CROPIX
 

Gyoze su, uz raviole, vjerojatno najpoznatije punjeno tijesto na svijetu, koje su japanski vojnici nakon izgubljenog rata donijeli iz Kine. Ovi punjeni meki jastučići obožavani su diljem svijeta, a tajna njihova okusa leži u savršenoj ravnoteži tijesta, mesa, povrća i začina. Mario Mihelj, chef restorana El Toro u Šubićevoj i El Toro Street Food u Petrinjskoj, otkrio nam je kako ih, korak po korak, napraviti u kućnoj radinosti pa poslužiti uz omiljeni domaći slatko-ljuti umak.

El Toro Street Food Facebook page

Savjeti za pripremu gyoza:

1. Obavezno pripremite vlažnu krpu kojom ćete pokriti tijesto za gyoze kako se ne bi osušilo

2. Pokraj krpe stavite i zdjelicu s mlakom vodom, s obzirom na to da se sve radi prstima dobro je imati mjesto gdje ćete ih oprati, a tu vodu ćete koristiti i za spajanje rubova tijesta

3.Za zgušnjavanje slatko-ljutog umaka umjesto gustina možete koristiti i tapioka brašno

4. Obavezno koristite teflonsku tavu jer se u onima on inoxa gyoze lijepe

*Tijesto za gyoze možete kupiti Gyoza skins tijesto u bolje opremljenim azijskim dućanima ili napraviti svoje

Što vam je potrebno za izradu tijesta?

350 g glatkog brašna
1/2 žličice soli
180 ml vruće vode

Sve sastojke prvo kuhačom pomiješajte, a onda tijesto izradite rukama. Podijelite u tri dijela i ostavite da malo odmori na sobnoj temperaturi. Zatim ga razvaljajte u valjak i podijelite na manje dijelove širine oko 10 mm. Razvaljajte u tanke krugove debljine oko 1 mm.

Marko Miščević / HANZA MEDIA

Punjenje:

(za oko 40 komada gyoza)

1 kg mljevene svinjske potrbušine
200 g sitno rezanog kineskog kupusa
1 dcl soja umaka
200 ml ribljeg umaka
200 ml srirache
100 ml sezamova ulja
100 ml soka limete
50 g ribanog đumbira
1 čajna žličica sode bikarbone

Sve sastojke dobro izmiješajte rukom i ostavite da odstoji 1 sat u hladnjaku. Prije samog punjenja na tavici ispecite malo smjese da testirate okus.

Slaganje gyoza:

Uzmite jedno tijesto u ruku, stavite u sredinu cca 30 g smjese, lagano premažite unutarnje rubove vodom te preklopite tijesto. Vanjsku stranu ruba preklopite pet do šest puta kako biste dobili faldice. U teflonsku ili keramičku tavu (obavezno) stavite malo ulja, zagrijte tavu i slažite gyoze u krug jednu do druge. Kad gyoze dobiju laganu koricu, zalijte ih s 3 dcl vode, poklopite i kuhajte dok voda potpuno ne ispari. Kada voda nestane, otklopite i pecite još par minuta da se ponovno dobije korica na donjem dijelu gyoze i da se počnu odvajati od tave.

Domaći slatko - ljuti umak:

500 g šećera
300 g vode
200 g rižina octa
4 komada svježeg čilija
1 svježa crvena paprika
malo soka od naranče
1 žlica gustina
2 komada mladog luka
50 g sezama

Šećer i vodu stavite na srednje jaku vatru da prokuhaju. Zatim dodajte sitno nasjeckanu crvenu papriku, čili (bez sjemenki) i rižin ocat. Sve dobro promiješajte i pustite da kuha 5 minuta. Nakon toga se umak mora ohladiti do kraja jer ćemo tada vidjeti koliko je gust i trebamo li ga dodatno zgusnuti gustinom. Ako ga je potrebno zgusnuti, 1 žlicu gustina umutite s 4 žlice vode pa umak ponovno zagrijte da prokuha te lagano dodajte tapioku do željene gustoće i obavezno stalno miješajte. Na kraju u ohlađeni umak ubacite tostirane sjemenke sezama i sitno rezani mladi luk.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. prosinac 2024 11:56